1. YAZARLAR

  2. Psikolog Ali Toprak

  3. Ergenlerin İntihar Eğilimi
Psikolog Ali Toprak

Psikolog Ali Toprak

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Ergenlerin İntihar Eğilimi

A+A-

Ergen intiharları, dünyada giderek önemi artan bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Kuşkusuz, insan için, özellikle de gençler için, intihar sonucu ölüm doğal nedenlerle ölümden çok ayrı ve trajik bir olaydır.

Tanıdığımız bir kişinin kendi hayatına son vermeyi düşünmesi daha korkutucu ve üzücü olabilir. İntiharın önlenmesi, uyarı işaretlerini tanımak ve onları ciddiye almak, neler olup bittiği hakkında insanlarla konuşmak ve profesyonel destek almalarına yardımcı olmakla başlar.

Endişe ve umutsuzluk duyguları, anksiyete ve depresyona sahip genç insanlarda sürekli görülebilir. Ancak birçok genç intihar düşüncesine sahip olsa da, sadece bir kısmı bunu gerçek bir seçenek olarak düşünmeye başlar. Çoğu intiharı düşünen gençlerin ölmek istemediğinin farkında olmak önemlidir. Onların acıları ile başa çıkma yolları tükenmiş olup, önlerinde görebildikleri her şey umutsuzluktur ve çare olarak intiharı düşünmektedirler. Destekle, sıkıntılarını yönetmenin ve krizden geçmenin daha iyi yollarını bulabilirler.

İntihar hakkında doğrudan sorular sormaktan korkmayınız. Birilerinin kafasına bu konuda konuşarak “intihar fikrini” koyamazsınız.

Aslına bakarsanız sorular sorarak, genç insanlara yardım etmek ve destek olmak için orada bulunduğunuzu göstererek intiharı engelleyebilirsiniz. Doğrudan sorular sormaktan çekinmeyin, bu konuda soru sormak kişinin aklına intihar düşüncesini sokmaz sadece acil bir tehlike içinde olup olmadıklarını ve yardıma muhtaç olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

İntihar İçin Risk Faktörleri

Genç bir kişinin hayatında, intihar düşünceleriyle hareket etme ihtimalini artıran sorunlar, intihar riskini arttırır. İnsanların en çok farkında oldukları risk faktörü depresyondur. Depresyonun yanında sayabileceğimiz diğer risk faktörleri şunlardır:

-Önceki intihar girişimleri

-Madde bağımlılığı tarihi

-Ruh sağlığı koşullarının tarihçesi - depresyon, anksiyete, bipolar, TSSB

-İlişki sorunları - ebeveynler ve / veya romantik ortaklarla çatışma

-Yasal veya disiplin sorunları

-İlaç veya silah gibi zararlı araçlara erişim

-Bir aile üyesinin ya da yakın bir arkadaşın son ölümleri

-Siber zorbalık gibi zorbalık davranışlarına maruz kalma

-Bir arkadaşını ya da aile üyesini intihar etmek

-Fiziksel hastalık veya sakatlık

-Lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel gençler ve geleneksel bir cinsiyetle özdeşleşmeyen ya da “uymayan” gençler, intihar düşünceleri konusunda diğerlerine göre daha fazla risk altındadırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.