1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. Günümüz insanını tutsak etmiş mutsuzluk?
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

Günümüz insanını tutsak etmiş mutsuzluk?

A+A-

‘’ Canım sıkılıyor moralim bozuk keyfim yok depresyondayım mutsuzum’’

Her biri çok tanıdık geliyor. Gün içinde muhakkak ki bu kelimelerden birini dahi olsa arkadaşınızdan eşinizden çocuğunuzdan duyuyorsunuzdur.

Neden mi bu kadar mutsuzuz?

Sistem adeta bireyin mutsuzluğu üzerine kurgulanmışçasına işlenmektedir.

Şaşırdınız değil mi?

Örnek verecek olursak,

Radyoda, CD’de ya da TV’de izlediğiniz/dinlediğiniz şarkılara dikkat ettiniz mi hiç? Dünyada üretilen her 100 yeni şarkının sadece iki tanesi mutluluk içerir.

Diğer bir deyişle müzik endüstrisinin hedef kitlesinin %2’si mutlu insanlar.

Geri kalan %98’in tamamı ayrılma, aldatma, terk etme gibi olumsuz güdülerle kurgulanıyor.

Çünkü gerçek şu ki mutlu olduğunuzda kulağımız müzik aramaz daha çok mutsuz iken sığınacak bir liman olarak ayrılık ve acı duyguları barındıran mutsuzluk içeren müziklere sığınırız ve kendimizden birer parça buluruz.

Şöyle düşünebiliriz  dev müzik endüstrisinin ürettiği şarkıları satabilmesi için, video kliplerin çekilebilmesi için sizin ayrılmanız, aldatmanız ya da aldatılmanız şart.

Şu mutsuzluğu bir rahat bırakabilir misiniz lütfen?

Bizi paniğe sürükleyen şey mutsuzluğun kendisi değil, mutsuzluktan kurtulamama korkusu. Çevremde mutsuzluğun bulaşıcı olmasından korkan insanlar var.

Diğer yandan şöyle düşünen insanlar; Ben en verimli kişisel gelişim dönemlerimi mutsuzken yaşarım mesela. Mutsuz iken daha yalnız olurum, daha çok kitap okurum, daha çok düşünürüm, daha çok film izlerim, daha az yer, daha fazla çalışırım. Eğitimimde ki, kariyerimdeki ilerlemeyi hep mutsuzluğuma borçluyum.

PEKİ YA MUTSUZLUKTAN NASIL KURTULABİLİRİM?

“Moralim bozuk olduğunda kendimi arkadaşlarımdan soyutluyorum. Birileri beni bir yere çağırdığında gitmemek için bahane buluyorum. Mutsuzluğumu ailemden saklamakta da oldukça başarılıyım. Her şey yolunda zannediyorlar”

Çoğu zaman bizi mutsuz eden durumun nedenini biliriz. Ama sebepsiz yere ortada bir neden olmadan üzerimize ağır bir üzüntü çökebilir.

Bu durum da yapılabilecek öneriler şu şekilde;

1-Eş dost arkadaş desteği: Kendini en çaresiz ve çıkmaz da hissettiğin an bir destek bir konuşma her zaman iyi gelmektedir. Gelen dönütler şu şekilde; Artık biri neler yaşadığımı biliyor ve belki de bir ip sarkıtıp beni düştüğüm çukurdan çıkarabilir.

2-Duygularını Kağıda Dök: İçinde kopan fırtınaları bir diğer kişiye anlatıp rahatlayan insanlardan söz etmiştik. Öte yandan başkasına anlatmaktan kaçınan sessiz içe kapanık insanlar kağıda  dökmeyi deneyin bu her zaman iyi gelmiş ve bir başkasıyla konuşmuşçasına rahatlama sağlar.

3-Eğer ihtiyacınız Var ise Ağlamaktan Kaçınmayın: Çoğu insan ağlamayı zayıflık olarak görür. Oysa ki bazen mutsuzluk bir yürüyüş veya en yakın arkadaşla dertleşmenin işe yaramadığı durumda bir kaçış mekanizmasına ihtiyaç duyar. Bu durumda ağlamak sağlıklı ve doğru bir eylemdir.

4-Aynaya Bakıp Kendinize Neyin İyi Gitmediğini Sorun: Mutsuzluk sizden yaşam enerjinizi çalıyor. Ve eminim bu aynada ki kişi siz değilsiniz!

Hadi sorun lütfen aynada ki size ne yaparsanız size iyi gelecektir, neler değişirse mutsuzluk sizden alıp başını gidecektir. Unutmayın   bu soruların kesin cevabı bir tek sizde var.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.