1. YAZARLAR

  2. Oyun ve Aile Terapisti Derya BOLCAL

  3. Her anne kendi bebeği için özel süt üretir!
Oyun ve Aile Terapisti Derya BOLCAL

Oyun ve Aile Terapisti Derya BOLCAL

Yazarın Tüm Yazıları >

Her anne kendi bebeği için özel süt üretir!

A+A-

Anne sütünün birtakım yararlarını  hepimiz biliyoruz fakat daha  birçok  faydası  meçhullüğünü koruyor. Anne sütüyle beslenme doğal beslenmedir ve bazı belirli durumlar dışında ,doğanın kanunlarına uymak en uygun davranıştır.Anne sütü ,çocuk için her zaman bulabileceği son derece önemli ana besindir.Annenin emzirdiği çocuğun bağışıklık sistemi güçlenir,anne ile bebek arasındaki bağı  kuvvetlendirir,besinlerden gelen hiç bir bağırsak rahatsızlığı çekmez ve solunum yolları(kulak,idrar yolu,menenjit)vb. enfeksiyonlarına karşı korur, bebeğin sindirim sistemini zorlamaz ,alerjik hastalara karşı korur ve önler,bebeğin zihinsel ve zeka gelişimine katkıda bulunur,öte yandan anne sütüyle beslenme  avantajlı ,steril ve  ekonomiktir.

Ayrıca anne  için de emzirmenin faydaları ;

  • Kemikleri güçlendirerek yaşamın ileriki dönemlerinde kırık sayısını ve osteoporoz riskini azalttığı,
  • Uzun dönemde Tip 2 diyabet riskini azalttığı sonuçlarına ulaşılmaktadır.
  • Yumurtalık ve rahim kanseri riskini azalttığı,
  • Emziren anneler, emzirmeyen annelere göre daha kolay zayıflayabilir.
  • Bebeğini emzirmiş olan annelerde kalp sorunu yaşama olasılığının da daha düşük olduğu düşünülmektedir.
  • Emziren annelerin su metobolizmasında da artış olur. Bu nedenle annenin sıvı alımını günlük ortalama 3 litre olması olarak artırması gerekir. (su, şerbet, limonata, komposto, hoşaf, süt, ayran, meyve suları ) gibi kafeinsiz ve gazsız içecekler önerilmektedir.Öte yandan  çay, kahve gibi içecekler süt verimini azaltmaktadır.
  • Anne de ,bebek de daha çok mutluluk duyar ve birbirlerine daha çok bağlanırlar.Anne bu duyguyu ve zevki ancak çocuğunu emzirmeye başladığında tadar.

Yapılan çalışmalarda düzenli ve uzun süre emzirilen bebeklerde anne sütünün zeka ve beceri düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Manevi bakımdan da ,anne sütüyle beslenen bebek ile anne  arasında daha derin bir bağ oluşur.Anne ,bebeğine başka hiç kimsenin veremeyeceği bir şeyler verdiğini derinden hisseder ve bu harika bir duygudur. Böylelikle bebek emzirildiği süreçlerde bu mucizevi doğa olayına kayıtsız kalmaz ve  güven duygusu gelişir. Tüm annelerin  ’Sütüm yaramıyor, yeterli değil, yararlı değil’ gibi düşünceleri ve söylemleri tamamen kendini yetersiz hissetmenin vermiş olduğu kaygı kaynaklıdır. Bu düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin, emzirmekten vazgeçmeyin çünkü her annenin sütü yarar ve her anne kendi bebeği için özel bir süt üretir.  Kimi anneler, vücutlarının bozulacağı endişesiyle emzirmek istemezler.Oysa annenin sütünün bol olması için aşırı yemek yemesine gerek yoktur.Emziren annenin zayıf düşmesini önleyecek ve sütünün bol olmasını sağlayacak ve  yediği yemeklerde,bebeğin anne sütüyle alması gereken besinlerin  bulunmalısı yeterli olacaktır.Emzirmenin  anneyi yoran bir durum haline gelmemesi için ilk haftalarda,uzanarak emzirmek daha kolay olacaktır.Fakat zamanla,anne kendisine en uygun emzirme duruşunu bulur; uzanarak ya da oturarak.Uzanarak emzirmek bazılarına daha kolay gelir,fakat çoğunluk oturarak emzirir çünkü yatarak annenin de uykusunun gelmesi durumunda memesiyle ya da koluyla bebeğin soluğunu tıkaması gibi tehlike mevcuttur.Bu nedenle özellikle geceleri uykunuzun en yoğun olduğunda oturarak emzirmeyi tercih edin ya da uzanarak emzireceğiniz zaman yanınızda mutlaka biri olsun .Kısacası ,emzirirken size en rahat gelen duruşa dikkat edin .

Anne sütünün bebeğe faydaları;

  • Bebeklerde anne sütünün besleyiciliği ilk 6 aydır. İlk 6 ay tüm içerik her şeyiyle bebeğin büyümesine, gelişmesine yetecek düzeydedir.
  • Bebeğin beyin ve sinir sistemini çok güzel bir şekilde geliştirmekte ve bu bebeklerin ilerde bilişsel ve IQ ile ilgili değerleri emzirilmeyen diğer bebeklere göre daha yüksektir.
  • Anne sütü bebeği mikroplardan korur.
  • Anne sütü bebeğe steril bir şekilde sunulmaktadır ve her an hazırdır,  böylece bebeğin aç kalma gibi bir olasılığı yoktur.
  • Anne sütü içen bebekler enfeksiyon ve alerjilerden büyük oranda  korunurlar.
  • Anne sütü bebeğin göz ve sinir sistemini çok iyi bir şekilde destekler .
  • Anne sütü alan bebeklerin orta kulak enfeksiyonlarına daha az tutulduğu gözlenmiştir.
  • Anne sütü alan bebeklerde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına daha az rastlanmaktadır.
  • Anne sütü alan bebeklerde ileriki yaşlarda kanser,Tip 1  diyabet hatta bazı bağımlılıklar gibi hastalıklardan koruduğu da bilinmektedir.

Son olarak şunu eklemek istiyorum ;Bebeğin anne sütünden çok ,şefkatli bir anneye ihtiyacı vardır.Emzirmeyi , bebeğinize karşı sevginizin bir ölçütü ya da kadın olarak bedenen ve manen yeteneklerinizin bir ölçüsü olarak görmeyin.Yani yeteri kadar sütü olmayan bir annenin kendini suçlamasına hiç gerek yok.Bebeğin öncelikle ruhsal bunalımlardan ,stresten uzak, sakin ve mutlu bir anneye ihtiyacı var.Ama emzirmekten hoşlanıyorsanız ,sütünüz de varsa ne ala ,yoksa da umutsuzluğa kapılmak yok!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.