1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

  3. Her takıntılı düşünce veya davranış okb midir?
Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Yazarın Tüm Yazıları >

Her takıntılı düşünce veya davranış okb midir?

A+A-

Okb, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan ruhsal bir hastalıktır. Obsesyonlar, kişinin zihninden atamadığı, elinde olmadan tekrarlanan fikir ve dürtülerdir. Kişi bunları mantıkdışı olarak nitelendirir ve kabul eder. Kompulsiyonda ise, obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve kaygıyı azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için yapılan, tekrarlayıcı davranış veya zihinsel eylemlerdir. Bu rahatsızlığın birçok türü vardır. Ancak en sık rastlanan türü, halk arasında temizlik hastalığı olarak bilinendir. Bu hastalık genellikle, ergenlik döneminde ve 20-30 yaşları arasında başlamasına rağmen, okul öncesi yaşlarda dahil her yaş grubunda görülebilir. Kişilerde rastlanan genel belirtiler şu şekildedir; kir-mikrop bulaşmasından korkma, kapıya dokunmama, elleri defalarca yıkama, kıyafetleri sıkça değiştirme, cinsel ve dinsel konular hakkında konuşmaktan korkma, tekrar tekrar bir şeyleri kontrol etme isteği, rutin işleri sırasında yüksek sesle veya içinden sayı sayma, eşyaları belirli bir düzen içinde sıralama, işleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı, aklından çıkmayan düşüncelere veya görüntülere takılı kalma, belirli kelime veya cümleleri tekrarlama gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Obsesyonlarımız günlük yaşamımızı olumsuz yönde etkilediği için, mantık dışı, takıntılı, rahatsız edici düşünceleri barındıran ve devamlılık gösteren bir durumdur. Örneğin, bir kişinin aracının kapısını kilitlediği halde defalarca evinden aracına gidip aracı kontrol etme isteği gibi.

Tedavisi

Bu rahatsızlığın ne yazık ki tedavi edilmeden kendi kendine geçmesi çok zordur. Kişideki düzen, kontrol etme vb... ihtiyaçları elbette oldukça normaldir ancak bu durum kişide hayat kalitesini düşürür şekilde ilerliyor ise, kişinin tedavi olması gerekmektedir. Obsesif kompulsif bozukluğu, ilaç ve psikoterapi yöntemiyle tedavi edildiği takdirde düzelebilmektedir. Her iki türlü tedavi yöntemi de başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. İlaçların tam etkisi 3-4 ay içerisinde ortaya çıkıp, asıl önemli olan, kendimizi iyi hissettiğimizi düşündüğümüz dönemde ilacı bırakmamak olacaktır. Çünkü ilaç tedavisinin iyi hallerden sonra da uzun süre kullanılması hastalığın tekrarlamasının önüne geçmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.