1. YAZARLAR

  2. Ümit Bahşi

  3. Herkese üniversite açma izni verilmeli mi?
Ümit Bahşi

Ümit Bahşi

Yazarın Tüm Yazıları >

Herkese üniversite açma izni verilmeli mi?

A+A-

Her hükumet döneminde üniversite açmak üzere sıraya girenler var. Bu durum bir zenginleşme ve rant kapısı olmuş. Böylelikle eğitim adası olma durumundan kopma noktasına gelmiş olmalıyız. YÖK bile kontenjan sayısını %11 azaltmıştır.

KKTC’de 13ü YÖK onaylı 16 üniversite eğitim verirken, 14 üniversite de kuruluş aşamasında. Bunlardan yedi tanesi önümüzdeki eğitim yılında kapılarını öğrencilere açmaya hazırlanıyor. 56 bin Türkiye’den, 32 bin üçüncü dünya ülkelerinden, 14 bine yakın da KKTC’den olmak üzere 101 bin öğrenci bu yıl eğitim görecek. Bu yıl %11 düşüş olduğu görünüyor. 4 bin 743 ön lisans, 13 bin lisans,1250 de özel yetenek olmak üzere öğrenci sayısı 20 bine indi. Peki biz neyi planladık, ne yaptık? Hiçbir şey! Mevcut sorunlar devam ediyor. Ekonomik sıkıntılar da eklenince KKTC’nin cazibesi kalmadı. Ev kiraları ciddi sorun, hayat pahalılığı KKTC’deki üniversitelerin cazibesini ortadan kaldırdı.

Eğitim kalitesini yukarı çekmeliyiz ancak o iş adamına, bu partililiğe üniversite kurdurarak eğitimdeki kalite yukarı çıkmıyor, bilakis aşağılara çekiliyor. Dünyadaki hangi üniversite ile yarışabilir bizimkiler (YDÜ ve DAÜ hariç)? Daha cazibeli ve kaliteli bir eğitim sunmazsak gelecek yıllarda halimiz duman olacaktır. “Ver parayı, al diplomayı” bizim eğitim sloganımız olmamalıdır. Dünya ile yarışamazsak sonumuz hüzünlü olur. Kontrolsüz üniversite açarak kalitemizi sorgulatır hale getirdik. Artık daha fazla üniversite açma izini verilmemelidir ve ciddi bir yatırım yapmayanların da bu hakları ellerinden alınmalıdır. Bölümleri ve kalitesi ile 15 üniversitemiz olsun, bizim paydamız 120-130 binleri bulur. Nitelikli öğretim elemanlarımız varken neden nitelikli üniversitelerimiz olmasın?

Türkiye’de artık her ilde 3-5 tane üniversite varken öğrenci çekmek için biz ne yaptık? Hiç! YÖDAK ciddi tedbirler alıp çıtayı yükseltmelidir aksi taktirde diplerde sürünürüz. Üniversite açma izinleri artık bir son bulmalı ve kalitenin yükselmesi için hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem de hükumet ciddi adımlar atmalıdır. Eğitim imajımız da bir an önce düzeltilmelidir. Çok üniversite açmakla kaliteyi yükseltmiyoruz, tam aksine sorgulatır hale getiriyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.