Klinik Psikolog Berrak Yörük

Klinik Psikolog Berrak Yörük

Yazarın Tüm Yazıları >

Hiper anne misiniz?

A+A-

Hiper anne tanımı nedir?

Hiper annelik, annenin çocuğun her hareketine karışması, çocuğunu sürekli olarak kontrol altında tutma isteğine verilen isimdir. 

Hiper anneliğin nasıl davranırlar?

Hiper annelik bir annede hali hazırda var olan kaygı düzeyinin yüksek olmasıdır. Hiper anneler kendilerini yetersiz hisset­tikleri için çocuklarına sürekli olarak müdahale ederler ve karışmadan duramazlar.

Bir anne hiper anne olmaktan kendini nasıl alıkoyabilir?

Hiper anne önce durumun bilincine varmalıdır. Durumun bilincinde olan olan hiper anne herşeyin olduğu gibi çocuğuna karşı olan sevgisinin ve çocuğuna karşı olan müdehalesinin de normalin dışında  çocuğuna zarar verdiğini bilmelidir.

Çocuk psikolojisinde hiper annenin etkisi nedir?

Çocuk psikolojisinde annenin tutumları çok önemlidir. Çünkü annelik duygusuyla bir anne olumsuz davranışlarının farkında olmayabilir ya da yanlış davranışlarını hemen göremeyebilir.

Hiper anneliğin getirdiği olumsuz sonuçlar nelerdir?

  • Hiper anne içindeki mükemmeliyetçilik duygusu nedeniyle başarısız olduğunu sürekli olarak düşünerek mutsuz bir ebeveyn olma yolunda ilerleyebilir.
  • Mükemmeliyetçiliğin olumsuz bir diğer tarafı da çocuğun eğer eğitim hayatı var ise o zaman çok daha fazla kendisini gösterir. Çocuğun eğitim başarısı hiper anneyi strese sokar ve çocuğunun stres seviyesini de bilmeden artmasına neden olacak davranışlar sergilemesine neden olur.
  • Hiper anne çocuğuna hata yapma fırsatı vermez ve çocuğuna hata yapma şansıda vermediği için çocuğunu  bu durum oldukça olumsuz etkiler.

Hiper anne olduğunuzu düşünüyorsanız unutmamalısınız ki, çocuğunuzun özgüveninin gelişimindeki en önemli kişi annesi ve babasıdır. Çocuğunuza sorumluluklar vermeli ve özgüveninin gelişimine katkıda bulunmalısınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.