1. YAZARLAR

  2. Psikolog Dudu Karaoğulları

  3. İlişkilerde Tartışmanın Faydalarını Biliyor Muydunuz?
Psikolog Dudu Karaoğulları

Psikolog Dudu Karaoğulları

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

İlişkilerde Tartışmanın Faydalarını Biliyor Muydunuz?

A+A-

Sağlıklı bir ilişkide mutlu olmak için 7 kilit nokta vardır. Bunlardan en önemlisi ise tartışmaktır. Çiftler birbirleriyle seviyeli bir şekilde tartıştıkları takdirde ilişkileri doğru bir şekilde ilerliyor demektir. Bir ilişkide hiç tartışma olmazsa bu ilişkide aslında bir şeylerin doğru bir şekilde ilerlemediğinin de işareti olabilmekte. Tartışma çiftlerin birbirleri için değer ve duygularını tekrardan gözden geçirmelerine yardımcı olabilmekte ancak en başta belirttiğim gibi seviyeli bir tartışma ilişkilerinin gidişatı için çok önemli olmakta. Tartışırken sesinizi yükseltmemeli ve birbirinizi incitecek kırıcı sözler söylememeyi tercih ediniz.

Çiftler tartışırken birbirlerini kaybetmekten korkmamalıdır. Çünkü tartışmada kaybetmek ve kazanmak diye bir durum söz konusu olamaz. Hayatınızdaki kişi sizi tartışma yaşadınız diye bırakacaksa zaten bırakın gitsin. İlişkide iki taraf için de sessiz kalmaması önemlidir. Hem siz aynı anne babadan dünyaya gelmediniz ki mutlaka birbirinize ters düşecek düşünceleriniz olacak ve ufak tefek tartışmalar yaşayacaksınızdır. Önemli olan bu noktada çiftlerin birbirlerini dikkatli ve sorumluluklarını ele alarak dinlemeleridir. Tartışmak kötü bir şey gibi gözükse de seviyeli bir şekilde olduğu müddetçe iletişiminizin en önemli biçimlerinden biridir. Aslında iletişimin dürüst olan bir noktası da tartışmaktır. Çiftlerin birbiriyle daha verimli bir iletişim kurmasını da öğretmekte olup küçücük minnacık tartışmalar bile birbirinizin gerçek doğasını ortaya çıkarmaktadır. Siz birbirinizin elini sıkı bir şekilde birleştirdiğiniz zaman bu noktada zorlukların üstesinden birlikte geldiğinizi gördükçe de aranızdaki bağ daha fazla güçlenecek. Hep dilde bir ilişkiyi yaşamak çok kolay gibi söylense de aslında basamakları teker teker çıkmak kolay değildir.

Tüm ömrü birlikte geçirmeyi gerçekten isteyen bir insan için birbirlerini en ince ayrıntısına kadar tanıması ufak tefek tartışmalar yaşayarak gerçekleşmektedir. Eğer birbirinize önem ve özen gösteriyorsanız en küçük bir tartışma için bile emek harcamanız gerekmektedir. O harcanan emeğin kıymeti, değeri ve saygısı paha biçilemez bir duygu yaşatmaktadır.  "Aman be ben bunlardan dolayı kavga edemem, Of yeter artık yahu!" diyen çiftler ise şimdiden söylemek gerekirse yandılar. Gerek erkek olsun gerek kadın olsun ilişkisi için hiçbir çaba sarf etmiyorsa o ilişkinin aslında hiçbir değer ve kıymeti yok demektir. Erkek veya kadın kendi duygularını belirtmelidir. Susmak git gide ilişkinizi yok etmekte olup birbirinize olan değer duygularını da yok etmektedir. Konuşarak tartışmak ise o tatlı tartışmaları yaşayan çiftleri birbirlerine daha çok bağlayıp aynı anda rahatlamalarını da sağlamaktadır. Araştırmalara göre tartışan çiftlerin birliktelikleri daha uzun sürdüğü görülmekte. Tartışmanın diğer önemli noktaları ise çiftleri sıkıntıdan kurtardığı, tutkularını ortaya çıkardığı ve rahatlattığı görülmektedir.

Erich From'un dediği gibi "Birisini sevmek yalnız güçlü bir duyguya kapılmak değildir. Bir karardır, bir yargıdır. Bir söz vermektir."

Ve şimdi size düşen tek bir şey var eğer ki bu yazıyı okuduğunuz ise birlikte olduğunuz kişi ile tartışma yaşayacağınız zaman sevdiğinizin sizin sevdiğiniz olduğunu unutmadan seviyeli, saygılı ve konuşarak tartışınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.