1. YAZARLAR

  2. Psikolog Zeynep Kızılgül

  3. Kadınların korkulu rüyası Menopoz!
Psikolog Zeynep Kızılgül

Psikolog Zeynep Kızılgül

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Kadınların korkulu rüyası Menopoz!

A+A-

Yaşam süresinin arttığı günümüz dünyasında kadınların yaşamın üçte biri menopoz döneminden geçmekte olup bu dönem doğmak, büyümek gibi kadınlarda yaşamın bir parçasıdır.

Kadınlarda, Korkulu Rüya Olarak Tanımlanan Menopoz Aslında Nedir?

Menopoz nedir sorusuna cevap vermek için ilk olarak menopozun ne olmadığına açıklık getirelim. Menopoz kadınlarda yaşlılık döneminde ortaya çıkar evet, fakat bir yaşlılık belirtisi değildir. Daha çok olgunluk dönemi olarak adlandırılan menopoz kadının  hayatında çok önemli değişikliklerin olduğu doğal bir süreçtir. Yıllardır her ay adet kanaması geçirmeye alışmış kadın artık hiç adet göremez hale gelir ve  yumurtlama gerçekleştiremez, doğurganlık yeteneğini kaybeder. Genelde 45-55 yaşları arasında ortaya çıkan bu dönem hormonal değişimin yanı sıra, ruhsal problemlere de yol açabilecek önemli bir sorun kaynağıdır. Menopoz döneminde gerçekleşebilen değişimler bazı kadınları psikolojik yönden çok etkilerken bazılarını çok az etkiler. Bu kadının sosyo-kültürel durumu, daha önceden geçirdiği herhangi bir depresyon, psikososyal stresörlerin varlığı, vb. özelliklerle yakından ilişkilidir. Menopoza olumsuz bir anlam yükleyen kültürlerde hem menopoz belirtilerinin daha fazla görüldüğü hem de depresyonla daha sık karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Örneğin, güzelliğin çok önemli olduğu toplumlarda kadın menopozla beraber yaşlanacağını eskisi kadar güzel olmayacağını düşünür ve bu durumdan kötü anlamda etkilenir. Fakat bazı toplumlarda kadınlar menopozla birlikte ileri yaş grubuna geçerek sözü dinlenen daha saygın bir kimliğe sahip olur ve bu dönemden olumlu yönde etkilenir.

Menopoz Ne Tür Psikoloji Sorunlara Yol Açabilir?

Menopozun gelişiyle olumsuz düşünceler beyin kimyasında oluşan değişikliklerle birleşince, cesaretsizlik, depresyon, kaygı, sinirlilik, uykusuzluk, cinsel isteksizlik, konsantrasyon eksikliği gibi birçok psikolojik belirtiyle karşılaşılabilir. Fakat endişelenmeyin, bir kez menopozu kabullendiğiniz zaman her şey düzelmeye başlayacaktır. Şunu unutmayın: Ondan kaçamazsınız.

Menopoz Dönemini Sorunsuz Geçirebilmek İçin Neler Yapılmalı?

İnsan  biyolojiye mahkum olmadığını anlayabildiği zaman insanlaşmaya başlar. Bebeklik, ergenlik, gençlik, vb. gibi menopoz da kadının hayatının doğal bir süreci olarak ele alınmalı ve bir eksiklik gibi değil daha üst düzeye yani daha üretken ve daha rahat bir geçiş evresi olarak düşünülmelidir. Menopozu tanıyın ve zihninizde normalleştirin. Her yaş güzeldir ve yaşanmalıdır, biraz kilo almayı ve yüzünüzdeki değişimleri yılların getirdiği deneyimlerin izleri olarak benimseyin ve kendinize güvenin. Bedeninize özen gösterin. Sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edin ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Çocuklarınız büyüdüğüne göre artık kendinize daha sık zaman ayırma vakti geldi. Arkadaşlarınızla daha sık bir araya gelin. Şikayetlerinizi azaltabilmek için jinekolog, psikolog ve psikiyatristlerden yardım alın. Son olarak şimdi aynaya bakın, karşınızda daha olgun daha özgür bir kadın duruyor onu sevin.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.