Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Karma oy

A+A-

Güncel tartışma konusu ‘’Seçim sistemindeki karma oyu kaldıralım ve YSK’nin sayım işlerini kolaylaştırmanın yanında ülkeye istikrar getirelim.’’

Her halde ‘’istikrar’’ kelimesinden anlaşılan eğer karma oy kalkarsa bir parti tek başına iktidar olacak ve ülke düzlüğe çıkacak.

Sanki geçmişte hiçbir parti tek başına iktidar olmadı?

Ben UBP’nin bilmem kaç kere tek başına iktidar ve ya yavrusu DP ile birlikte iktidar olduğu yılları hatırlarım. CTP’nin tek başına iktidarı 1 vekil ile kaybettiğini ve o vekili BDH’nın bir vekilini alarak hükümet kurma yerine bir gecede ÖRP diye bir parti kurularak hükümet olduğu dönemi bilirim.

O dönemlerde memlekete istikrar mı geldi? 1990’lı yıllarda mecliste 45 milletvekiline ulaşan UBP mi istikrar getirdi? Bölünüp neredeyse UBP kadar oy alan DP CTP ile güçlü hükümet kurduğunda mı memlekete istikrar geldi.

Şimdi neymiş karma oy istikrarı bozarmış da artık seçmen partilerin ‘’Manifestosuna’’ oy versin miş?

Biz da inanacağız.

Yıllardır tek başına veya güçlü birliktelikle kurulan Hükümetlerin hangisi programlarında yazdıkları bir şeyi uygulayabildiler? Kocaman bir hiç. Söyleyip da yapmadıkları kocaman kitap oldu.

Şimdi manifestomuza oy verin da yapalım. Yok, ağam sizin maksadınız başka bu toplumu siz siyasal bir dönüşüme hazırlıyorsunuz.

Amaç tek başına İktidar sloganı ile yola çıkan ve karma oyun kaldırılmasını savunan partiler bunu başarabildikleri takdirde gündeme TC’de olduğu gibi Başkanlık modelini getirmek. Yani mevcut Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlarla uğraşılacağına bir kişiye talimat vererek ülkeyi yönetmek.

Zaten buna nüfus yapısı ile de ulaşmak mümkün. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bunun denemesi yapılmış ve başarılmıştır.

Mesele karma oy meselesi değildir. Daha fazla bağımlılık getirecek bir adımın hazırlanmasıdır.

Gördüğüm kadarı ile CTP’de yeni kurulacak düzenin ana muhalefeti olmaya hazırdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.