1. YAZARLAR

  2. Psikolog İlayda Sevilmez

  3. Konsantrasyonun Gücü
Psikolog İlayda Sevilmez

Psikolog İlayda Sevilmez

Yazarın Tüm Yazıları >

Konsantrasyonun Gücü

A+A-

Bir insan tam şu dakikaya kadar tüm hayatı boyunca kayda değer bir şey yapmamış olabilir. Kişiler sahip oldukları irade ve konsantrasyon gücünü kullanmaya başlarsa her isteğini başarabilir. Hepimiz belli başlı şeyler başarmak isteriz ve başarmak için konsantre olmamız gerektiğini biliriz. Nasıl konsantre olacağımızı bilmek en önemli faktördür. Tüm yapıcı düşünceleri öne çıkarıp zararlı olanları zihninize kapattığınız zaman konsantre olabilirseniz başarıyı garantilersiniz. Beynimiz her an yeni birşeyler öğrenmeye açıktır. Bunu doğru kullanabilmek asıl amaçtır. Asıl amaca ulaşabilmek; nerede olursanız olun veya pozisyonunuz ne olursa olsun her zaman kendinizi geliştirmek için çabalamaktır. Konsantre olabilmek için konsantrasyonu bozan etkenlerden bir an önce kurtulmak gerekir. Bu etkenler üç şekilde gerçekleşebilir;

1) Psikolojik etkenler (isteksizlik, aşırı kaygı, başaramama korkusu, kendine güven yetersizliği vs.)

2) Bedensel etkenler (sağlık sorunları, kötü beslenme, aşırı yorgunluk vs.)

3) Çevresel etkenler (gürültü, telefon, araya giren başka işler, ortamın havasız olması vs.)

Elimizde olan her konsantrasyon bozucu etkeni ortadan kaldırmak mümkün. Gençken alışkanlıklar daha hızlı şekillenir. Eski ve kötü bulduğunuz alışkanlığı bırakın ve bırakırken güçlü, kararlı bir tavır takının. Kazanmayı arzuladığınız alışkanlıklar doğrultusunda deneyimleyebileceğiniz tüm kesin kararlarınızın arkasında durun.

İşe hedef belirleme alışkanlığı edinerek başlayabilirsiniz hedef belirlemeyi alışkanlık haline getirirseniz yaptığınız hiçbir şey size anlamsız gelmeyeceği gibi isteksizlikte yaratmayacaktır. Kaygı yaratılan durumlarda ise zihninizi ve bedeninizi şimdi ki ana yöneltin kısa bir süre hiçbir şey yapmayıp sadece nefes alıp verin. Kaygıyı azaltmanın en iyi yollarından biri nefes egzersizleridir. Tamamen kendinize güvenin. Şüphe ve korkuya izin vermeyin yalnızca istediğiniz, arzuladığınız şeyin gerçekleştiğini hissedin camı açın ve havanın güzelliğine odaklanın yastık olmadan yatağınıza düz bir şekilde uzanın tüm kaslarınızın rahatladığını görün yavaşça nefes alın ve ciğerlerinizi temiz havayla doldurun kendinizi sıkmadan bu nefesi içinizde tutabildiğiniz kadar tutun ardından yavaşça bırakın. Beş dakika boyunca böyle nefes alın ve kudretli gücün içinizde gezinmesine izin verin. Beyin ve vücut hücrelerimizin hepsini temizleyecek ve yenileyecektir. Konsantrasyon kötü alışkanlıkları yener. Asla başarısız olduğunuzu düşünmeyin istediğiniz şeyin zaten sizde olduğunu ve sizde kalacağını düşünün. Konsantre olmak için;

1) Görev listesi oluşturun ve birden fazla işi aynı anda yapmayın

2) Sağlıklı beslenin

3) Düzenli ve tam uyumak konsantrasyon gücünü sağlar

4) Düzenli beyin egzersizleri yapın (bulmaca, zeka oyunları vs.) Zeka oyunları çok güçlü bir şekilde konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.

5) Yürüyüş, spor ve benzeri fiziksel aktivitelerde büyük öneme sahiptir.

Sizinle birlikte yola devam edecek olan tek şey, miras aldığınız ve kazandığınız zihinsel kalite, yani karakteriniz ve ruhsal gelişiminizdir. Güçlü yanlarınızı bulun ve onları daha da güçlendirin. Kendinizi izleyin ve sonrasında geliştirmek için gerekli adımları atın. Başarının sırrı konsantrayondur ya da tüm güçlerinizi tek bir anda tek bir noktaya yöneltebilme sanatıdır. Elimden gelenin en iyisini yaparak yaşayacağım deyip kendinize güzel bir hayat sunun. Unutmayın ki başarı tamamen size ve konsantrasyon gücünüze bağlıdır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum