1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Kooperatifler halkın iktidarına giden yoldur
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Kooperatifler halkın iktidarına giden yoldur

A+A-

Geçtiğimiz hafta içinde basında yayımlanan bir haber vardı;  Altı kooperatif, Kooperatif Merkez Bankası'nın genel kurulunun yapılması talebiyle mahkemeye başvurdu. Söz konusu altı kooperatifin temsilcileri birkaç günden beridir, siyasi partilere ziyaretler düzenleyerek, açtıkları dava ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Bu çerçevede dün de TKP Yeni Güçler'i ziyaret ettiler.

Altı öncü kooperatifin başlattığı bu hukuk mücadelesi haklı ve yerinde bir mücadeledir. Değişim ve Kurtuluş İttifakı seçim bildirgesinde kooperatifçiliğe verilen önem belirtilmiştir.

Kooperatif Merkez Bankası 34 yıldan beridir hükümetlerin işgali altındadır. Bu cümledeki "işgal" sözcüğünü rastgele kullanmadım; bilinçli kullandım. Koopertif Merkez Bankası ile hükümetler arasındaki ilişki kelimenin tam anlamıyla işgaldir ve hiç şüphesiz yasa dışıdır.

Bu ülkedeki yasal muvzuata göre kooperatifler özel kuruluşlardır. Sahipleri gerçek kişilerdir. Kooperatif Merkez Bankası ise kooperatiflerin ortaklığıyla kurulmuş bir üst kooperatiftir. Onun mülkiyeti de kurucu üye olan kooperatiflerin üyelerine aittir.

 Mustafa Hacıahmetoğlu'nu görevden almak amacıyla, Kooperatifler Mukayyidi  aracılığıyla yapılan bir operasyonla 34 yıl önce dönemin UBP hükümeti Kooperatif Merkez Bankası Yönetimine yine Kooperatifler Mukayyidi aracılığıyla "idare memurları" atadı. O gün bugündür, UBP, DP ve CTP'nin kurduğu hükümetler aynı yolu izleyerek Kooperatif Merkez Bankasını kendi siyasi kontrolleri altında tutmaktadırlar. Bu yasal olmadığı kadar, kabul edilebilir de değildir.

Mal sahipliği hakkını kullanıp, genel kurul yapması ve Kooperatif Merkez Bankası'nın sahiplerine devredilmesi talebiyle mahkemeye başvuran 6 koperatifin çabaları olumlu bir sonuca ulaşır mı, bilemem.

Ancak, TKP Yeni Güçler listelerinden seçimlere katılacak olan Değişim ve Kurtuluş İttifakı ekibinin Meclis'te etkili temsiliyeti gerçekleştiği ve hükümet yetkisi kullanılır durumda gelindiği dönemde, Kooperatif Merkez Bankası yasal sahiplerine devredilecek. Bununla kalınmayacak, devletin bu bankaya olan borçları planlı bir şekilde geri ödenmeye başlanacak. Böylelikle bankanın mali yapısı güçlendirilecek.

Seçim bildirgemizde öngörülen tarım reformu kooperatifler olmadan başarılamaz. Bizler bu bilinçteyiz. Egemenlerin iktidarını yıkıp, yerine halkı iktidara taşıma hedefimize yürürken kooperatifler en etkili araç olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.