1. YAZARLAR

  2. Muhammet Gözay

  3. Lider Ziya Rızkı
Muhammet Gözay

Muhammet Gözay

Yazarın Tüm Yazıları >

Lider Ziya Rızkı

A+A-

Ben onu orta okul ve Lise yıllarımda tanımıştım. Ailem ile birlikte köy köy, şehir şehir, gezerdik Ziya Rızkı'yı seçim meydanlarında dinlemek ve ona destek vermek için. 

Ziya Rızkı, tam anlamıyla liderdi. 

Halkın varoluş mücadelesinde hep önde olmuştur. 

Limasol'da komutandı. Almış olduğu görevlerinde hep halkın yanında hizmet eden büyük bir insandı. Başarılı çalışmaları ve mücadelesi hep anılmış olacaktır. Onu anlatmak, ifade etmek tabiki de mümkün değildir. Varoluşun mimarı, halkçılığı ve ondanda ötesi insanlığı hiç bir zaman tartışılmazdır. Ziya Rızkı, gerçeğini bilmeyenler ve de yaşamayanlar, onun mücadelesini ve halkı için çalışmalarını, çıkarılan bir çok kitaplar da okuyarak buna sahip olunabilinir. Onun yoluyla ülkemize Kıbrıs'ımıza sahip çıkabiliriz. Rızkı'nın  yaşamı ve de mücadelesi varolmanın gerçeğidir. Bu gerçeğin yolunda gitmek ve varolmak istiyorsak, onu tanımamız gerekir. 

Evet Ziya Rızkı, gerçek bir liderdi. Onun bu liderliğini Emekli Alb. Halil Sadrazam'ın çıkarmış olduğu iki ciltlik kitaptan da okuyarak öğrenme fırsatını bulabilirsiniz. Bu iki ciltlik kitaptan toplumun gerçek önderini ve varoluşun gerçek isimlerini de bu şekilde kuşaktan kuşağa aktarmış oluruz. Ki bu aktarmada gerçektende önemlidir tarihimiz açısından! 

Geçmiş ve yakın tarihini bilmeyen, öğrenmeyen toplum, yaşamayan toplumdur. Bu yüzüden Lider olan bu değerli insanı okuyup öğrenelim ve gelecekten geleceğe aktaralım. 

Evet okuyarak yaşanan gerçekleri öğrenmek adına tarihe yardımcı olarak görevinizi yapmış olalım diyorum. 

Dün, Lider Rızkı'nın 26'ıncı ölüm yılıydı. 

27 Ekim tarihinde yaşamı sona ermişti ne acıdır ki. Rızkı'yı her yıl törenlerle anıyoruz. Onu her anışımız da hep arıyorum. Onun o mücadele ruhunu yaşarmış gibi de oluyorum. Zaten onun o mücadele ve kararlı yoluyla yoluma devam etmeye çalışıyorum. Çalışıyorum çünkü o örnek alınması, onun izinde, onun yolunda gidilmesi gerekli olduğunu bildiğim içindir. Ziya babanın siyasal hayatını hep takdirle izledim büyüdüğüm günler itibariyle. Onun belediye başkanlığında yaptığı hizmetleri asla unutulamayacak gerçeklerdir. Toplu taşımacılık yoktu o zamanlar ve bunu yerine getirmişti. Girne ve civar köyler taşımacılık sayesinde rahatlamış oldular. Hele de bizler, okula giderken bizlere sunduğu otobüs imkanını nasıl unutalım ki. Temiz bir Girne, doğal bir yaşanası Girne de bırakmıştı ardından. Onun başarılarını yazmakla bitirmek mümkün değil elbette. Milletvekil olduğu TKP yıllarında da vekilliğin vermiş olduğu görevi bizler için lâikiyle, hatta fazlasıyla yerine getirmiştir. 

Yukarıda da belirttiğim gibi Ziya Rızkı, gerçeğini öğrenmek için yayınlanan kitapları okuyarak bunlara sahip olabiliriz. Geleceğimiz ve yarınlarımız böyle bir kişilik, liderlik sayesinde mümkün olur. 

Ben, onun gibi bir lideri tanıdığım için ne kadar mutlu ve ne kadar da huzurlu olduğumu anlatamam. Onun o temiz ve dürüst konuşmaları inanın ki halen daha kulaklarımda çınlıyor. Hele de 1981 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kıbrıs'ın kuzeyini gezmesi ve her gittiğimiz yerlerde halkın o çoşkun katılımlı mitinglerini unutmam hiç mümküm değildir. 

Yaseminler dizerdik Ziya babaya ve onun boynuna asardık, o mis kokulu yaseminleri. Yaseminimiz Kıbrısın çiçeği. Kıbrısın temiz liderine ancak yakışır, başkasına asla yakışmazdı. Hele de partimiz TKP'nin amblemi olan beyaz güvercinlerimizi, evet onları, her konuşması bittiği zamanlarda gök yüzüne salıverirdik.

Evet.

Mutlu ve de huzurlu oluyordum Ziya baba konuştuğu zaman. Mutlu ve huzurlu sadece ben değildim bütün halk oluyordu. Ona Ziya baba demiştik, çünkü bizlerin toplumun gerçek babası olmuştu. 

Onu unutmak asla ve asla mümkün değildir.

Evet, Ziya baba hep yaşayacak, hep yaşatılacak.  

Çünkü o Kıbrıs Türkünün gerçek lideri olmuştur.

 

Kaynak (Arşivimden)

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.