1. YAZARLAR

  2. Psikolog Damla Araz

  3. Meme Kanseri Farkındalığı
Psikolog Damla Araz

Psikolog Damla Araz

Yazarın Tüm Yazıları >

Meme Kanseri Farkındalığı

A+A-

Bilindiği üzere 1-31 ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık ve Bilinçlendirme ayıdır. Meme kanseri,memedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur ve hastalığın hemen hemen tamamı kadınlarda görülür. Peki meme kanseri kadın psikolojisini nasıl etkiler? 

Meme kanseri kadın için ağır bir travmadır ve bu süreçte psikolojik destek alınmalıdır. Kadın hastalık, tedavi süresi boyunca ciddi  boyutlara ulaşabilecek psikolojik sorunlar yaşayabilir ama bunun önüne geçmek elbette mümkündür. Kişi öncelikle bedenindeki hastalığı kabullenmeli ve onunla yaşamayı öğrenmelidir.

Kadın hastalık süresi boyunca özgüven kaybı, yetersizlik, vücut görünüş endişesi ve en yaygın olarak da terkedilme ya da eşinden ayrılma korkusu yaşar. Bu da tedavi sürecini oldukça zorlaştırır.

Bu süreçte biz psikologların görevi hastaya hastalığını kabullenmesi, onunla yaşamayı öğrenmesi ve hastalığı yenebileceği düşüncesini aşılamaktır. Tedaviye en büyük yardımcı olan psikolojik etken moraldir. Hastanın moralinin yüksek tutulması tedaviye yanıt ve tedavi sürecinde hem hastaya hem de doktora en etkili yardımdır. Tabi bunun için hasta yakınlarına da büyük pay düşer. Bir diğer etken hastanın yaşadığı bütün duyguları, hislerini paylaşabilmesi bir nebze olsun üzerindeki yükün hafiflemesini sağlar. Özellikle kendisi gibi meme kanseri olan hastalarla paylaşımlarda bulunursa bu süreçte yalnız olmadığını hissedip tedaviye daha güçlü sarılacaktır. 

Psikolojik etkenlerin yanı sıra spor, düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi diğer yaşamsal öğeler de tedavi sürecini etkiler. Hasta kendine bakmalı, zararlı alışkanlıklardan, yanlış beslenmeden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. 

Meme kanseri farkındalığı üzerine pek çok bilimsel araştırma, kitap, dergi ve gazete yazısı bulunur. Bunlar hasta, hasta yakınları ve hastalığa yakalanma riski olan kişiler tarafından mutlaka takip edilmelidir.  Hastalık hakkında bilinçlenmek, hastalığı yenmek için yapılabilecek en büyük adımdır. Yazılı ve sözlü yayınların yanında günümüz teknolojisinde artık meme kanseri farkındalığı için telefon, tablet ve bilgisayar programları geliştirilmiştir. Bu uygulamalar da hastalığın erken tanısında bize yarar sağlayacaktır. 

Unutmayın ki meme kanseri gerek kendi imkanlarımızla gerekse uzman kişilerden yardım alınarak erken teşhis edilebilir ve önlenebilir. Bunun için bize düşen ortada hiçbir neden olmasa bile yılda en az bir kez kontrollerimizi yaptırmamız ve bu hastalığı geçirmiş, atlatmış olsak bile kontrole gitmeyi ihmal etmememizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.