Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Nasıl empati yaparım?

A+A-

Toplumun temel gerekliliklerinden biri olan ‘’ empati ’’ kavramını ve nasıl yapabileceğimzi birlikte inceleyelim. Empati eşduyum olarakta bilinmekle birlikte basit olarak kişinin,kendini karşısındakinin yerine koyması olarak bilinmektedir ve doğru yapıldığında insanların karşısındakini en iyi şekilde anlayabilmesinin harika yollarından biridir. Empati olgusunun sadece yetişkinlerde değil ayrıca yeni doğmuş bebeklerde de bulunabildiği yapılan bazı araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.Günümüzde en fazla ihtiyaç duyulan ve bazı olumsuz koşulların etkili olmasıyla birlikte empati, çoğu zaman etkisini gösterememektedir.İnsan ve toplum içi ilişkilerde de önemli düzeyde bozulmasına neden olabilmektedir.Empati olgusu günümüzde yeterince önemsenmediğinden dolayı bencilleşmeyi’de beraberinde getirmektedir. Empati’nin genel tanımlaması hakkında kısaca bilgi verecek olursak; Empati yapabilmek için karşı tarafa hak vermeniz gerekmez. Haksız veya yanlış davrandığını düşünmenize rağmen olayları onun bakış açısıyla değerlendirebilirsiniz. Karşımızdakine empatik şekilde yaklaştığımızda kendi doğrularımızdan,duygu ve düşüncelerimizden vazgeçmiş olmayız. Sadece hayatı,durumu,problemi karşımızdakinin hayat şartları çerçevesinden incelemiş olur,onu daha iyi anlamaya çalışırız. Başkalarını anlayabilmek ve onlara yardım edebilmek için ilk olarak kişinin kendini iyi tanıması, anlaması ve kendine değer vermesi önemlidir. Aslında empati doğru şekilde yapıldığında iletişime dair tüm sorunları ortadan kaldırabilir . Bunu yapmak kolay olmasa da imkansız değil. İşte size birkaç öneri ;

-Karşıdaki bireyin yerine kendimizi koyarak olay ve eylemlere onun bakış açısı ile bakmak ve tarafsız olarak değerlendirmek.
-Karşınızdakinin sadece sözlerine değil,ses tonunu beden dilini de göze alarak duygularıyla ilgili ipucu toplayabilirsiniz.
-Karşınızdakinin söylediklerinin satır aralarını doğru şekilde anlamaya çalışın.
-Karşınızdakine yaşadığınız bir deneyiminizi hatırlamaya çalışın.
-Karşınızdakini anladığınızı ona bellli edin.

EMPATİ NASIL KAZANILABİLİR ?
Empati becerisi doğuştan gelen bir özelliktir ve aynı zamanda gelişmeye açıktır. Birçok birey empati yeteneğinin oldukça zor kazanabileceğini sanmaktaktadır ancak uzmanlar empati olgusunun oldukça kolay bir biçimde kazanılabileceğinin altını çizmektedirler. Açık uçlu sorular yönelterek en az oranda hareket etmek ve yorumda bulunmak. Yargılama sürecini yavaşlatmak. Kendi duygu ve düşünelerimizi anlamaya çaba sarfetmek. Geçmişten ders çıkarılması ayrıca son olarak olay ve eylemlerin kendi doğal akışına bırakılması ile empati elde edilebilmektedir.

Başlıca faydalarına gelecek olursak;
Merhamet olgusu ile  eşdeğer niteliktedir.
Birey ve toplumların objektif ve dayanışma içinde hareket etmesini sağlayarak daha üretken olmasını sağlamaktadır.
Empati, sosyal bir varlık olan insan için hayli önemli ve birçok sosyal ihtiyacı gidermede faydalı bir beceridir.
EMPATİ KİMLERDE BULUNMAMAKTADIR ?
-Antisoyal Kişilik Bozukluğu Olanlar
-Akli denge bozukluğu bulunanlar
-Bencillik olgusu ağır basan bireylerde
-Bazı psikolojik takıntıları bulunan bireylerde.
-Kişilik çatışması sorunuu yaşayan bireylerde empati olgusunun hiç bulunmadığı veya çok az geliştiği gözlemlenmiştir.


Empati yapmaktan çekinmeyin,anlayın ,anlayışlı olun. Anlayışlı olalım…
Hepimizin kendisinden farklı olan biri ya da birilerine daha empatik yaklaşması dileğiyle.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.