1. YAZARLAR

  2. Sevil İmert

  3. Özel eğitim neden gereklidir?
Sevil İmert

Sevil İmert

Özel Eğitim Uzmanı
Yazarın Tüm Yazıları >

Özel eğitim neden gereklidir?

A+A-

Özel eğitim, özel eğitime gereksinim duyan bireylerin kendi kendilerine yeterek hayatlarını başkalarına  bağımlı olmadan sürdürebilmelerini desteklemek amacıyla önemli ve gereklidir.

Bu amaç doğrultusunda alanında uzman kişiler tarafından doğru yöntemler kullanılarak verilen özel eğitim sayesinde bireyler başkalarına daha az bağımlı ya da kendi kendine yetebilen bağımsız bireyler haline gelebilmektedirler.

Bireylerin gelişimlerinin en üst düzeyde sağlanabilmesi için yaşamın en erken dönemlerinde özel eğitimden yararlanmaları da büyük önem taşımaktadır.

Birey doğal ortamında akranları ile birlikte kazanması gereken davranışların çoğunu kendisine özel hazırlanan program ve yöntemler ile özel eğitim merkezlerinde kazanabilmektedir.

Özel eğitim bir bütündür ve aile de bu eğitimin bir parçası haline gelmelidir.

Aile özel eğitimi yeterli düzeyde desteklemez ise süreç uzayacak ve özel gereksinimli birey hedef davranışları daha uzun sürede kazanacaktır.

Ailelerin kendi kendilerine denedikleri birçok yöntem başarısız sonuçlar doğurabilmekte ve aileler asla olmayacak düşüncesine kapılarak pes etmektedirler.

Özel eğitimin önemi bu noktada da devreye girmektedir.

Özel eğitim, ailelerin uzman öğretmenler ile işbirliği içinde olması, aile eğitimlerine katılmaları ve okuldaki etkinlikleri evde devam ettirmelerini desteklemek ile birlikte onlara güç vererek eğitimin kalitesini de arttırmış olacaktır.

Tüm bunlara rağmen özel eğitimin karşılığı olarak tamamen sorunsuz ve tedavi edilmiş bir yaşam beklemekte doğru olmayacaktır.

Sorunlar tamamen ortadan kalkmasa da büyük ölçüde iyileştirileceği ve hayatı hem birey hem de aile için kolaylaştıracağı göz önünde bulundurularak özel eğitimden faydalanılmalıdır.

Bireylerin toplum içinde kendisini daha rahat hissetmesinin yanında ailenin de sosyalleşmesinde, kendilerine zaman ayırabilmelerinde de büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.