1. YAZARLAR

  2. Sevil İmert

  3. Özel eğitimde okuma yazma becerisi
Sevil İmert

Sevil İmert

Özel Eğitim Uzmanı
Yazarın Tüm Yazıları >

Özel eğitimde okuma yazma becerisi

A+A-

Günümüzde okuma yazma becerileri büyük önem taşımaktadır.

Anne babalar çocuklarının okuma yazma becerisini kazanabilmesi için gereken tüm koşulları sağlamaya özen göstermektedir.

Ancak bu her zaman yeterli olmayabilir.

Tüm koşullar sağlanmasına rağmen  çocuğunuz okuma, yazma, matematik gibi akademik becerilerde yaşıtlarına göre geriden geliyor olabilir.

Çocukta okuma ve yazmaya isteksizlik, harf veya kelime atlama, harfleri ters yazma, rakamları ters yazma gibi belirtiler var ise öğrenme güçlüğünden söz edilebilir.

Anne babalar kısa sürede bu sorunların ortadan kalkmasını beklemekte ve çocuklarını normal gelişim gösteren çocuklar ile kıyaslamaktadır.

Aileler öncelikle sabırlı olmalı ve bir kıyaslama davranışında bulunmamalıdırlar.

Özel gereksinimli çocukların engel durumuna göre hazırbulunuşluk düzeylerinin yeterli olup olmadığı tespit edilmeli ve buna göre bir yol izlenmelidir.

Örneğin meyve, sebze, hayvan, taşıt vb ayırt etme,

Sayıları ayırt etme,  Renkleri ayırt etme,

Kalem tutma becerisi,

Sınırlı alan boyama becerisi ,

Ses ve motor becerileri taklit etme ve sorulan sorulara cevap verme gibi becerilerin kazandırılması hazırbulunuşluk düzeyleri açısından oldukça önemlidir.

Bu süreç tamamlandıktan sonra eğitimci tarafından uygun yöntem belirlenerek okuma yazmayı öğrenme sürecine başlanmalıdır. Eğitimci tarafından belirlenen yöntem ve tekniklerin evde aile tarafından desteklenmesi sürece katkı sağlayacaktır.

Bu sürece oyun da dahil edilebilir. Oyun en etkili öğrenme aracıdır. Özel çocuklarda eğlenerek öğrenmek daha büyük bir yer tutmaktadır.

Özel çocuklarımızın okuma yazma öğrenmelerinin yaşamlarını bağımsız olarak sürdürebilmelerindeki gerekliliği unutulmamalı ve uzmanlardan gerekli destek alınmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.