1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

  3. Parafili: Cinsel Sapkınlıklar
Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Yazarın Tüm Yazıları >

Parafili: Cinsel Sapkınlıklar

A+A-

Toplumun günden güne büyüyen sorunlarından biri de cinsel sapkınlıklardır. Televizyon ve gazetelerde bu tür olaylarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Çocuklara tecavüz, zorla birliktelik yaşama, röntgenciler… Bu tür olaylar her ne kadar canımızı sıksa da bu kişilerin sadece cezalandırılması değil, kişileri tanımak, anlamak ve ne tür bir sapkınlığı olduğunun belirlenmesi sonucu kişilerin yeniden topluma kazandırılması büyük önem taşımaktadır.

Parafili; cinsel uyarılmanın ve hazzın alışılmamış şekilde cinsel davranışlarda bulunulmasıyla edinilen sapkın bir davranış olarak tanımlanmaktadır. Cinsel sapkınlıklar; büyük oranda erkeklerde gözükmektedir. Tüm parafilik kişilerin %50’sinden fazlası ilk belirtilerini 18 yaşından önce gösterirler. Parafilik davranışların meydana gelişi 15 ila 25 yaşları arasında tepe noktasına ulaşır ve tedrici olarak azalır. Parafili, bir nesneyi içerebileceği gibi aynı zamanda bir davranışı da içerebilmektedir. Parafili tanısının koyulabilmesi için kişinin zorunlu ve tekrarlayıcı bazı koşullara bağlı olarak orgazm olabilmesi gerekmektedir. Zaman zaman yapılan farklı cinsel etkinlikler parafili olarak değerlendirilmemektedir . Araştırmalara göre parafilik bireylerde cinsel işlev bozuklukları hariç, kişilik bozuklukları özellikleri de görülmektedir. Parafilide depresyon belirtileri görülebilir ve parafilik davranışların yaşanılan yoğun stres nedeniyle artabileceğinin bir işareti olarak depresyon belirtilerinin sıklığı ve yoğunluğu da artabilir. Parafili çeşitlerine değinecek olursak; fetişizm, transvestik fetişizm, mazoşizm, sadizm, teşhircilik, röntgencilik, frottörizm, pedofili’dir.

Teşhircilik; kişinin cinsel organlarını başka bir yabancıya ve ya tahmin etmeyen bir kişiye tekrarlanan gösterme zorlanmasıdır. Bu kişiler cinsel organlarını açıp gösterirler ve bundan zevk duyarak cinsel doyuma ulaşırlar. Fetişizm; bilinçdışı kaygıdan kaçınmak için cinsel dürtüleri, uygun olmayan nesnelere aktarma çabasıdır. Kişilerde cinsel odaklanma insan vücudu ile ilişkili nesnelerdir. Örneğin; çorap, ayakkabı, terlik, eldiven vs… Bu cinsel sapmanın özelliği yalnızca erkeklerde görülmesidir, bugüne kadar kadınlarda görülmemiştir. Frottörizm; genellikle erkeğin orgazm amacıyla penisini tamamen giyinmiş kadının kalçalarına ya da vücudunun diğer bölümlerine sürtmesi şeklindedir. Genelde kalabalık yerlerde meydana gelmektedir, özellikle metro ve otobüslerde sıktır. Kişiler sıklıkla edilgen ve izoledir ve sürtünme sıklıkla onun tek tatmin yoludur. Mazoşizm; ismini 19. yüzyıl Avusturyalı roman yazarı Leopold Von Sacher-Masoch’nun etkinliklerinden almaktadır. Mazoşist, ancak dövülür ya da aşağılanırsa boşalabilir. Zevk alması için kurban olması gerekir. Sadizm; adını, XVIII. yüzyılda, orgazma ulaşabilmek için cinsel partnerine fiziksel ve ruhsal acılar çektirmeye dayanan bu zevk biçimini ilk kez tanımlayan ünlü Marquis de Sade’dan alır. Sadist, işkence yapar ve partnerine uyandırdığı acılardan zevk duyar, kurbanlarının çığlıkları keyiflendirir ve ona yoğun cinsel haz verir. Sadizm bazen, cinayete kadar varabilmektedir. Röntgencilik; çıplak olan ya da soyunan, giyinen ya da cinsel etkinlikte bulunan kişiyi gözetlemeyi içeren, fanteziler ve etkinlikler ile tekrarlayıcı uğraşıdır. Mastürbasyonla orgazm genelde olay sırasında ve ya olaydan sonra meydana gelmektedir. Transvestik fetişizm; heteroseksüel erkeklerin kadın elbiselerine bürünme fantezileri ve cinsel isteklerini cinsel uyarılma ve mastürbasyon ve ya cinsel ilişki için yardımcı öğe olarak kullanmalarını tanımlamaktadır. Pedofili, çocukculuk ya da küçük çocuklara cinsel ilgi duymadır ve çoğunlukla erkeklerde rastlanan bir sapkınlıktır; bu tür kişiler genellikle, cinayetle sonlanabileceği için bu tehlikeli eğilimine karşı bütün gücüyle savaşırlar. Pedofili için en az 6 aylık bir süre içerisinde 13 yaşında ve ya daha küçük çocuklara karşı tekrarlayıcı şiddetli cinsel istekler ve ya uyarılmalar olması gerekmektedir. Pedofilili kişi en azından 16 yaşında ve en az kurbandan 5 yaş daha büyüktür. Çocuklarda sarkıntılıkların büyük bölümünü cinsel organların okşanması ve ya oral seks içermektedir. Pedofililerin %95’i heteroseksüeldir ve %50’si olay sırasında aşırı alkollüdürler.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.