1. YAZARLAR

  2. Psikolog Utku TÜRKMENERİ

  3. Psikedelik Şarkılara Dikkat
Psikolog Utku TÜRKMENERİ

Psikolog Utku TÜRKMENERİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Psikedelik Şarkılara Dikkat

A+A-

Öncelik psikedelik kavramını açıklayalım.

LSD ve meskalin gibi görsel ve işitsel halüsinasyonlar, sinestezi ve bilişsel algı bozukluğuna yol açan uyuşturucuların etkisi altında yapılan rock müziktir.

Saykodelik müzik tarzı da denmektedir. 60’lı yıllarda dünya da ‘’psychedelic rock’’ olarak ortaya çıkmıştır. Blues, progressive ve heavy metal tarzlarına köprü görevi görmektedir. Kökleri batı tarzını andırsa da, melodilerinde hint müziği tarzlarını yakalarsınız.

Dinlendikten sonra insanların bilinç durumlarında uyuşturucu bir etki yaratan müzik türüdür. Madde bağımlılarının haricinde ise dinlenilen bir müzik türü olarak yayılmıştır. Türkiye’de ise bu tarzdan etkilenerek, 70’li yıllarda müzik yapan Selda Bağcan, Barış Manço, Erkin Koray gibi sanatçıların deneysel müziklerini görebilirsiniz. Müzikte ki renkli geçişlerin ve karmaşık ritimlerle örnek sanatçıları ortaya çıkarabiliriz. Bunlar; Osman İşitmen Orkestrası-Azize Diskotekte, Ozan-Tanrı, Kobra-Gerçek, Erkut Taçkın-Gitmek Düştü Bana, Çığrışım-Salak, Sıla 4-Gariban, Kardaşlar ve Fikret Hakan-Löberde & Dostun Gülü, Cahit Oben-Karakoyun, Bunalım-Taş Var Köpek Yok, Metin H. Alatlı-Mevlana Böyle Dedi, Zafer Dilek-Yekte, Guryeller-Dünya Son Bulsada, Sıfır Virgül Bir-Baş Aşağı Beş Yukarı, Kaz-Esin Avşar, Bunalım-Yollar gibi birçok şarkıları sizlere sıraladım.

1960’ların Vietnam savaşının oluşturduğu siyasal gerginlikler, sansürler ve bunun toplumsal yansımaları Amerikan gençliğini bunaltmıştır. Muhalefetin sözcülüğünü ise bir müzisyen olan Bob Dylan üstlenmiştir. Dönemi eleştiren müzik ve protestolar nedeniyle her konser ayaklanmaya dönüşüyordu. Dylan muhalifliğini ve sistem karşıtlığını madde kullanımıyla da pekiştirmişti.

Psikedelik müziğin öncüleri Pink Floyd ve The Beatles konserlerinde sıkça kullanmıştır. LSD yüzünden birçok kişi öldüğünden dolayı ABD’de ve İngiltere’de müzikler yasaklanmıştır.

Vietnam soğuk savaşından sonra psikedelik çağı başlamış oldu ve insanlar çiçeğe, aşka ve tembelliğe inanan hippiliğinin de başlangıç dönemiydi.

Işık huzmelerinin yarattığı ortam ve LSD’nin olayları yavaşlatan, derin düşünmeyi ve kabileleşmeyi geliştiren, benlikle dünya arasındaki sınırları bulanıklaştıran bir madde olarak tercih edildiği görülmüştür.

Müziğini iyi seç ve farkedilmeyen kollektif bilinç algılarına yenik düşme ! 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum