1. YAZARLAR

  2. Psikolog Fahriye ŞENDOĞAN

  3. Psikoloğa gitme vaktinin geldiğinin 5 belirtisi
Psikolog Fahriye ŞENDOĞAN

Psikolog Fahriye ŞENDOĞAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Psikoloğa gitme vaktinin geldiğinin 5 belirtisi

A+A-

Psikolojik bir rahatsızlığımızın olduğunu kabul etmek, fiziksel bir hastalığı kabul etmekten daha zordur çoğumuz için. Bu nedenle çok basit çözümlere sahip sorunlar bile hayatımızda büyüyüp içinden çıkılmaz bir hale dönüşebilir. Oysa uzmandan alacağınız çok küçük bir destekle bile hayatınız değişebilir.

Gerginliğinizi kontrol altına alamıyorsanız

Her insanın gergin ve sinirli hissettiği anlar olur. Bu normal sınırlar içindeyse bir sorun yok. Ancak öfkeniz size ve karşınızdaki insanlara zarar vermeye başladıysa ve kendi çabanızla kendinizi kontrol altına alamamaya başladıysanız belki de yardım almanın zamanı gelmiştir. Gerginlik ve öfke; depresyon, anksiyete gibi birçok psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Kendinizi daha fazla zorlamadan uzman birine derdinizi anlatıp, rahatlayabilirsiniz.

Durduk yere gözleriniz doluyorsa

Hayat çoğu zaman ağır ve biz başımıza gelen birçok olayı yoğunluğumuzdan dolayı es geçebiliyoruz. Ancak beynimizde açılan her dosya kapanmadan üstünden atlandığında bizim enerjimizden çalmaya devam ediyor. Bu da duygusal bir yorgunluğa neden oluyor. Eğer kendinizi sık sık ağlamaklı buluyor ve yorgun, bitkin hissediyorsanız belki de çok yorulduğunuzu kabul edip yardım istemenin vakti gelmiştir. Her şeyi kendiniz halledemezsiniz, öncelikle bunu kabul edin.

Uzun süredir duygusal bir çalkantı halindeyseniz

İnsan olarak zihnimizin en büyük becerisi problem çözmektir. Tüm günlük aktivitelerimiz bu yeteneğimiz sayesinde ilerler. Hatta insanlığın gelişiminin temel nedeni budur. Ancak bazen bu yeteneğimizi kaybetmiş gibi hissederiz. Bunun birçok karmaşık nedeni olabilir. Ancak en basiti depresif bir ruh halidir. Bu gibi zamanlarda sorunların içinde patinaj çekmeye başlarız ve tek başımıza problemin üstesinden gelecek kuvveti kendimizde bulamayız. Panik yapmayın ve kendinizi bir uzmanın ellerine teslim edin. Karışık kafanızı bir düzene koymak ve bir yol göstericiyle ilerlemek size çok iyi gelecektir.

Hayatınızda köklü değişiklikler yaşadıysanız

Ölüm, ayrılık ve hatta taşınma gibi sebepler bile psikolojimizin bozulması için yeterli nedenlerdir. Bu sebeple hayatınızda bu gibi köklü değişiklikler yaşadığınızda üzerinizde hissettiğiniz baskıyı ciddiye alın. Kendi kendinizi yiyeceğinize duygularınızı uzman birine anlatmak size çok daha iyi hissettirecektir.

Fobileriniz oluşmaya başladıysa

Korkular normal kabul edilen sınırlar içerisindeyse bir sorun teşkil etmezler. Tehlike arz eden her durumdan her insan korkar. Ancak genelin rahatlıkla yaptığı bir eylem sizde aşırı korku ve panik duygusuna neden oluyor ve bu nedenle bu korkuyla yüzleşmemek için bazı durumlardan kaçınmaya başladıysanız durum değişir. Fark etmeden korkularınıza karşı fobiler geliştirmiş olabilirsiniz. Bunu fark ettiğiniz anda ise yapmanız gereken tek şey bir uzmandan yardım almaktır. Sizi korkularınızla kademeli olarak yakınlaştırır ve hayat kaliteniz düşmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.