1. YAZARLAR

  2. Psikolog Gül Yılmaz

  3. Psikolojik olarak güçlü hissetmenin yolları
Psikolog Gül Yılmaz

Psikolog Gül Yılmaz

Yazarın Tüm Yazıları >

Psikolojik olarak güçlü hissetmenin yolları

A+A-

İnsan doğasında bulunan başlıca özellikler arasında kendini dışarıdan gelecek zararlara karşı korumak gelmektedir. Kişinin kendini koruması ve yaşadığını olaylara bilinçli bir bakış açısı ile yaklaşması için öncelikle; psikolojik olarak güçlü hissetmesi ve sağlam karakteristik özellikler taşıması gerekir…

Psikolojik olarak kendinizi yeterli hissetmenizin ve güçlü bir karakter yapısına sahip olabilmenizin öncelikli yolu; duygu, düşünce ve kararlarınızın bilincin de olmanızdan geçmektedir. 

Bunu bilmemize rağmen güncel olaylar karşısında fark etmeden de olsa hislerimizden ve davranışlarımızdan etrafımızda ki insanları sorumlu tutarız. Tabi ki de hayatımızda ki insanların duygu ve düşüncelerimize etkisi olabilir fakat biz olaylara sağlam bir psikoloji ve güçlü bir karakter yapısı ile yaklaşabilirsek çevremizdeki tüm olumsuzluklarla başa çıkabilir, hatta tüm durumları olumlu hale getirebiliriz.

Yaşam boyunca yaşadığınız olaylardan başkalarını sorumlu tutmak geçici olarak bir rahatlama sağlasa da genel olarak huzursuz ve gergin hissetmenize yol açacaktır. Peki ya suçluluk hissinin üstünümüzden kalkmasına rağmen neden huzursuz hissetmeye devam ederiz? Öncelikle yaşadığımız durum ne olursa olsun huzursuz ve gergin hissetmemek için öncelikle sorumluluğun bizde olduğunun bilincine varmamız gerekli. Örneğin; ‘Eşim benimle ilgilenmediği için çok mutsuzum’, ‘Beni aldattığı için kendimi değersiz hissediyorum ve hiç bir şey yapmak istemiyorum’, ‘Ne yapsam kimseye yaranamıyorum’ ya da ‘param olmadığı için istediğim şekilde yaşayamıyorum’ gibi güncel hayat içerisinde sık sık kullanılan cümleler psikolojik olarak yetersiz hissetmenize neden olmaktadır. Bu tarz düşüncelerin hiçbir getirisi olmadığı gibi aynı zamanda hayatınızın olumsuz yönde etkilenmesine ve içinde bulunduğunuz durumun daha da kötü bir hale gelmesine yol açacaktır. Başkalarını suçlayarak yaşadığınız anlık rahatlamalar siz farkında olmadan enerjinizi yok etmekte ve sizi daha da negatif düşünmeye teşvik etmektir.

Sizin yaşadığınız durum ne olursa bilinçli seçimleriniz ve güçlü karakteriniz sayesinde psikolojik olarak daha iyi ve huzurlu hissetmeniz mümkün.

Psikolojik olarak güçlü hissetmek için öncelikle gün içerisinde dert yakınmayı ve şikayet etmeyi bırakmanız gerekli. Olaylara karşı genel olarak kızgın ve bıkkın tavırlar sergilemeniz sizi daha da fazla problemin içerisine çekecektir. Aksine şikayetçi olmayı bir yana bırakıp soruna değil çözüme odaklandığınız zaman sizi rahatsız eden olayın içerisinde rahatlıkla çıkabildiğinizi fark edeceksiniz.

Gündelik hayatınız içerisinde nasıl hissettiğinize başkalarının karar vermesine izin vermemeniz de psikolojik olarak yeterli ve güçlü hissetmeniz için son derece önemlidir.  Çevrenizden eleştiri aldığınızda sinirleniyor olabilirsiniz. Fakat bu ve benzeri gibi durumlarda gösterdiğiniz tepkiler kendinize değil çevrenize önem verdiğinizi gösterir.

Unutmamalıyız ki hayatımızda ki kişilerin düşüncelerini, yaklaşımlarını ya da davranışlarını kontrol edemeyiz. Ama kendi hisselerimizi ve olaylara karşı tavırlarımızı kontrol ederek zarar görmemeyi başarabiliriz.

Psikolojik olarak iyi hissetmek için çevrenizdeki kişiler ile sağlıklı ilişkiler kurmalısınız. Eğer ki eşim için kendimi feda ettim, iş arkadaşlarıma ayıp olması diye evet demek zorundaydım gibi sürekli kurban psikolojindeymiş gibi cümleler kuruyorsanız dikkat etmeniz gerekli. Hayatınız içerisinde verdiğiniz kararlar yanlış olabilir ya da istenmeyen sonuçlara yol açabilir ama bu kararı sahiplenerek kurban psikolojisinden çıkmak ve çözüm yolunu bulmak her zaman sizin elinizdedir. Sağlıklı bir şekilde çözüm yolu bulmak tamamen sizin elinizde. Çözüm odaklı olarak psikolojik olarak çok daha iyi ve sağlıklı hissedebilir; karamsarlığa yol açan kurban psikolojisinden kurtulabilirsiniz.

Psikolojik açıdan rahatlamanın en etkili yollarından biride affetmektir. Geçmişte yaşadığınız ya da gündelik hayatınız içerisinde sizi kızdıran kişilere ve olaylara karşı duyduğunuz öfke sizi kızdıran, üzen kişiyi değil sadece sizi cezalandırır. Unutmayın ki sizi olumsuz yönde etkileyen olayları düşünerek sadece kendi zamanınızdan çalıyorsunuz. Bu durumlar da ise kendinizi iyi hissetmenin yolu affetmekten geçiyor. Affetmeniz yaşadığınız kötü olayları kabul edeceğiniz ya da size zarar veren kişilerin hayatınız da kalacağı anlamına gelmez. Affederek size zarar veren durumları aklınızdan çıkartabilir ve size zarar veren, gündelik yaşamınızı etkileyen öfkeyi içinizden atabilirsiniz.

Psikolojik olarak güçlü hissetmenin en etkili yollarından biride; değerinizi başkalarının ne düşündüğü değil sizin belirleyebiliyor olmanızdan geçmektedir. Yaşamınızın içinde değerinizi sadece başkalarından aldığınız olumlu eleştiriler ile derecelendirirseniz sadece diğerlerini mutlu etmeye odaklanırsınız. Başkalarından aldığınız olumlu yorumlar sizi anlık olarak mutlu edebilir fakat zaman içerisinde hayatınız sadece birilerini memnun etmekle geçer. Çevrenizde ki herkesin sizi sevmesi ya da onaylaması gerekmez ve sizde herkesi memnun edemezsiniz. Psikolojik olarak iyi hissetmek için yapıcı eleştirilere tabi ki de kulak verin fakat sizin değerli olup olmadığınıza başkalarının karar vermesine izin vermemelisiniz.

Vaktinizi ve içinizde ki enerjiyi sizi olumsuzluklar ile etkileyen kişilerle değil, sizi olduğunuz gibi seven kişilerle geçirdiğinizde psikolojik olarak da daha güçlü ve mutlu hissettiğinizi rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum