Psikolog Dudu Karaoğulları

Psikolog Dudu Karaoğulları

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

 Psikolojik şiddet

A+A-

Günümüzde maalesef ki  şiddetin arttığı bir toplum ve Dünyada  olduğumuz göz ardı edilmemektedir.

Şiddet sadece fiziksel şiddet olarak ortaya çıkmamakta ve farklı şekillerde kendisini göstermektedir. Bu şiddet türleri içerisinden ise  normal olarak algılanan ve toplumda fazla göz ardı edilen şiddet türlerinden biri psikolojik şiddettir.

Duygusal güç ihtiyacından kaynaklanan ve karşısındaki bireyleri kontrol etmek, küçük düşürmek, aşağılamak ve onların üzerinde hakimiyet kurmak istemeleri psikolojik şiddet göstergesidir.

 Bir ilişkide psikolojik şiddet olması o ilişkide fiziksel şiddet olduğu manasına gelmemektedir. Genel olarak fiziksel şiddetten önce görülmekte ve yoğun bir psikolojik şiddetin devam etmesi bu noktada fiziksel şiddete  uyarıcı olduğu söylenebilir.  Yapılan araştırmalara göre psikolojik  şiddet uygulayan çoğu kişinin öyküsünde çocukluk travmaları ve herhangi bir şiddetin mağduru olduğu bilgisi bulunmaktadır . Bu şekilde yetişen çocuk yetişkinlik döneminde nasıl iletişim kuracağını bilmemekte ve sağlıklı baş etme mekanizmalarını geliştirmemiştir. Bu bireyler kendilerini güçsüz ,  özgüvensiz , öfkeli olarak karşısındaki bireylere bunu yansıtır .Yapılan araştırmalara göre kadınların erkeklere oranla daha fazla psikolojik şiddete maruz kaldıkları görülmüştür.

En başta yaşanılan bu psikolojik şiddeti kişiler  yoğun sevgi olarak tanımlarken daha sonra yaşanılan psikolojik şiddetin cicim ayı olarak nitelendirdiğimiz 1 kaç ay sonrası aşırılığı tamamen artmaya başlayınca kendilerini mutsuz ve özgüvensiz  bir şekilde bulmaktadırlar.   Bu kişiler psikolojik  şiddetin yarattığı stresle baş etmek için bu durumu reddetmesini kolaylaştıracak savunma mekanizmaları geliştirirler . Uzun süren psikolojik şiddetin sonunda ise  kişide kaygı, depresyon,   travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Genel olarak psikolojik şiddet belirtileri :

  • Sizi sürekli olarak kontrol etmeye , nerede , ne yaptığınızı kimle olduğunuzu sorgular
  • Davranışlarınız nedeni ile sizi sürekli aşağılayıp  ve küçük düşürmesi
  • Kendileri herhangi bir sorumluluk almayıp  bu noktada tek sorumlu sizmiş gibi sizi suçlaması
  • Kılığınıza kıyafetinize karışırlar
  • Arkadaşlarınızdan kıskanıp, kısıtlarlar
  • Sizin duygularınızı umursamazlar
  • Sizi korkutmak için tehdit  ederler
  • Sözlü şiddet kullanırlar
  • Kendileri hiçbir şey yapmadıkları halde  iş yerindeki sorunlardan bile sorumlu tutulurlar
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.