1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Yonca Hasan

  3. Romantik İlişkilerde Sürdürme Dönemi
Uzman Psikolog Yonca Hasan

Uzman Psikolog Yonca Hasan

Yazarın Tüm Yazıları >

Romantik İlişkilerde Sürdürme Dönemi

A+A-

İyi haftalar sevgili okurum. Bu hafta romantik ilişkilerde sürdürme evresinden bahsedeceğim. Çok güzel bir şekilde başlayan ilişkinin sonrasını da devam ettirebilmek mümkün mü? Sürdürme evresinde önemli olan noktalar nelerdir ? karşımıza çıkabilecek problemler nelerdir? Bunlardan bahsedeceğim.

  • Tecrübeli Bir Kaptan Olarak Dümene Geçmek :

İlişkiyi seyir halinde bir tekne gibi düşünebiliriz. Bu tekne de kaptan veya yardımcı olmak sizin elinizde. Kaptanı; İpleri eline alan, baskın, ilişkide son sözü söyleyen olarak tanımlayabiliriz. Kısaca ilişkide aktif taraf olarak tanımlayabiliriz. Yardımcıyı ise; ilişkide aktif olmayan daha pasif taraf olarak tanımlayabiliriz.  İlişkilerde iki kaptan veya iki yardımcı olmaz. İllaki bir tarafın kaptan bir tarafın yardımcı olması gerekir. Sizin ilişkinizdeki rolünüz ne ? Kaptan mı? Yardımcı mı? İlişkinizdeki rolünüzden memnunmusunuz?

  • Şimdi Neden Böyle Olduk ?

İlişkide tıkanıklıklar olabilir, bu beklenen bir durumdur. Bu dönemden bahsederken ‘’Eskiden böyle değildin’’ cümlesini söylememek olmaz. İlişkide bir veya her iki taraftada bu durum ilişkinin sürdürmesinde sıkıntı oluşturan önemli etkenlerden biridir. ‘’Eskiden benimle daha çok ilgilenirdin, daha çok arardın’’ gibi. İlişkinin bir seyri vardır ; bir başlangıç dönemi, daha sonra bir sürdürme dönemi ve en son bazılarının ilişkiyi sürdürmeyi başaramadığı ve sonuna ulaştığı bitiş dönemi. Eğer ‘eskiden böyle değildin’ cümlesini hayatımızın merkesine koyarsak, bunu problem haline getirirsek bitiş dönemine yaklaşmamızın çok yakın olduğunu belirtmeliyim. Her ilişkinin cicim ayları vardır, ama kaç ilişkide bu cicim ayları devam ediyor ? O ayların bir bitişi olabileceğini unutmayın ve beklentinizi bu yönde şekillendirmeyi deneyin. İnsanlar zaman içerisinde ilişkide veya bireysel olarak değişiyorlar. Bunu unutmamak ve ona göre davranmak gerekiyor.

  • İletişim Şart ;

İlişkinin en temel taşlarından biri konuşmaktır. Problemlerinizi, sıkıntılarınızı,mutluluklarınızı konuşarak çözebileceğinizi unutmayın. Eğer içinizde tutarsanız ve karşı tarafla paylaşmazsanız ileride sizin fiziksel ve ruhsal sağlığınıza olumsuz etki edeceğini söylemek mümkün. Fiziksel sağlık dedim peki neden ? çünkü içimize attığımız şeyler somatizasyon olarak karşımıza çıkabilir. Somatizasyon nedir ? Kısaca ruhsal sıkıntı ve gerilimlerin bedene yansıması olarak açıklanabilir. Sözel yoldan ifade bulamayan sıkıntı,beden üzerinden kendini fark ettirir. Bu yüzden iletişimin önemini es geçmemek gerekiyor.

  • Kıskançlığı Ne Yapacağız ?

‘Oraya gitme, şunu giyme, o kim?’’ gibi baskılar ilişkilerde maalesef görülebiliyor. Maalesef diyorum çünkü bu ilişkide istenmeyen durumlardan bir tanesi. Karşı tarafa gösterdiğiniz bu tutum ne kadar sevdiğinizi değil, kendinizi ve karşı tarafa güvenmediğinizi gösterir. Ne acı bir durum baskıyı sevgi,aşk olarak görmek. Züğürt tesellisinden bir farkı yok aslında. Kıskançlık dahil herşeyin bir sınırı olmalı bu hayatta. Sonuçta herşeyin fazlası zarar diye boşuna demiyorlar.

 

Bu hafta size romantik ilişkilerde sürdürme döneminden bahsetmek istedim, umarım bir kelimeyle dahi size dokunabilmiş ve kendi düşüncelerimi anlatabilmişimdir. Sürdürme döneminizin hep canlı geçmesi dileğiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.