Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Ruminasyon Nedir?

A+A-

Bugün sık sık gündelik hayatta da karşılaştığımız bir durumdan bahsedeceğim.
Geçmişte bir olay yaşayıp onun üzerine tekrar tekrar düşündüğünüz oluyor mu? Genelde bu düşüncelerini zihninizden uzaklaştırmakta zorlanıyor olası sebep ve sonuçları tekrar tekrar değerlendiriyor musunuz ? O zaman  ruminasyon nedir birlikte bakalım. Düşüncelerin tekrarlayıcı bir şekilde zihinde dönüp durması olarak tanımlanan ruminasyon tek başına bir hastalık olmasa da oldukça sıkıntı veren bir durumdur. ‘Zihinsel geviş getirme’ olarak da tanımlanabilir. Halk dilinde buna ‘ kurmak ‘ da deniliyor. Yani kişinin bir şey üzerinde kafa yorması / kafa patlatması durumu eminim herkes için tanıdıktır. Ruminasyon, bireyin daha çok geçmişe takılarak ,problemini çözmek adına harekete geçmeksizin içinde bulunduğu duygu durumunu ,olası sebep ve sonuçlarını tekrar tekrar düşünmesidir.Kişiye üzerinde düşündüğü problemi çözmeye yönelik bir imkan sağlamaz. Başka bir deyişle bu tekrarlayıcı düşünceler yaşadığınız sorunu çözmeyip sadece sizi yorar.
Ruminasyona yatkın kişiler aslında bu tekrarlama halini problemle başa çıkma olarak bir strateji haline getirseler de günlük yaşamda zaman ve enerji kaybına yol açtığı gibi kişinin sosyal ilişkilerinde de zorlanmasına, sorumluluklarına odaklanamamasına ve bir sorunu çözmek için harekete geçememesine sebep olur.
‘ Neden bunlar benim başıma geliyor ? ‘
‘daha farklı mı davranmalıydım ? ‘
‘ya yine aynı şeyleri yaşarsam? ‘
tarzında sorular içinde boğulup kaldığınız oldu mu ?  Hatta sizin için bunları düşünmenin faydalı olduğunu mu düşündünüz ? Bu tarz tekrarlayıcı soru veya düşüncelerle kişi sürekli aynı olaylara gidip, tekrar tekrar zihninde canlandırma yaparak çözüm bulamadan o döngünün içinde kalmış oluyor. Ruminasyon kişinin sürekli olumsuz anılara,kendini küçümsemesine ve geleceğe dair umutsuzluğa kapılmasına sebep olduğu için depresyonun ve daha bir çok psikolojik sorunun ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor.
Ruminasyonun kişiye verdiği zararlar ve çözüm yollarından kısaca bahsedecek olursak;

-Bireyin kendi düşünce ve hislerini incelemesi, iç gözlem ne kadar doğru bir davranışsa,bir şey üzerinde geviş getirmek,kafa patlatmak ( ruminasyon) kişilere zarar verir,çünkü endişe ve sıkıntıyı duymayı arttırır.

-Ruminasyon sırasında kişi olayı tekrar tekrar yaşar,kendisini yaptığı veya söylediği veya yapmadığı söyleyemediği şeyler için suçlar. Bu tekrarlayıcı düşüncelerin zihinde dönüp durması bazen seneler önceki bir olay çin de geçerli olabilir.

Ruminasyon neden zararlıdır ?
-Olumsuz düşünceleri kırmak her zaman daha zordur. Ruminasyon belli bir süre sonra kötü bir alışkanlığa dönüşebilir ve bu durumu değiştirmek zor olabilir.
-Ruh sağlığına zarar verir. Araştırmalar, kişiler ne kadar yaşadıkları zorluklara, hatalarına ve problemlerine odaklı yaşarlarsa depresyonun ve kaygının bir o kadar arttırdığını göstermektedir.
-Kişi psikolojik sağlığına daha zor kavuşur.
-Sağlıksız baş etme yöntemleri geliştirir. Örneğin alkol ve madde kullanımının artması görülmektedir.

Düşünceler biz değiliz, bizler düşüncelerden ibaret değiliz. Geliyorlar ve geçiyorlar. Her gün mutlaka onları izleme molaları vermeye çalışın. Bu iyi gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.