1. YAZARLAR

  2. Psikolog Beniz Yılmaz

  3. Negatif Düşüncelerden Kurtulmak
Psikolog Beniz Yılmaz

Psikolog Beniz Yılmaz

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Negatif Düşüncelerden Kurtulmak

A+A-

Bunu mu hak ediyorum?

Neden böyle sonuçlandı?

Neden benim problemlerim var?

Hayatımda ki her şey kötü gidiyor.

Bu gibi düşünceleri, yaşadığınız kötü olayların tüm detaylarını tekrar tekrar düşünüyor, hatta sıklıkla bu iç konuşmalarınızı yakın bir arkadaşınız ya da eşinizle sürdürmeye devam ediyorsanız artık dur demenin zamanı geldi.

Negatif düşünce zamanla kötü bir alışkanlığa dönüşüyor.

Negatif düşüncelerimiz yoğunlaştıysa ve yaşantımız negatif anlamda etkileniyorsa dur dememiz gereken dönemdeyiz.

Negatif düşüncelere kendimizi kaptırmak yaşadığımız stresli olayları sürekli düşünmek sağlığımız açısından oldukça zararlıdır.

Bu duruma psikolojide Ruminasyon adı veriliyor.

Ruminasyon bireyin geçmişe takılarak içinde bulunduğu durumun sebep ve sonuçlarıyla ilgili düşüncelerin tekrarlayıcı bir şekilde zihinde dönüp durması, sürekli senaryo geliştirmesi  ve zihinsel geviş getirme olarak tanımlanmaktadır.

Ruminasyon bizi geçmişe hapseder.

Yaşadığımız andan tam anlamıyla keyif alamayız.

Ruminatif reaksiyonlar depresyon olasılığını arttırır ve ruminatif düşünceler depresyon belirtilerini daha belirginleştirip, depresyon süresini de uzatır.

Geçmişten kurtulmak için odağımızı değiştirmeli ve ruminasyonu kontrol altına almalıyız.

  • İlk adım ruminasyon yaptığınızı fark etmek olacaktır. Geçmişte yaşanan olumsuz bir olayı gün içerisinde defalarca düşünüyorsanız ruminasyon yapma olasılığınız yüksek.
  • Sizi huzursun eden duyguyu bulmaya çalışın. Hangi konuda ruminasyon yaptığınızı bulmak ve çözüm için çabalamak o konu ile başa çıkma gücünüzü yükseltir.
  • Kendinize günde 20 dakika düşünmek için zaman tanıyın. Eğer başka vakitlerde ruminasyon yapmaya başlarsanız kendinize ayırdığınız 20 dakikayı hatırlayın.
  • Düşünmemeye çalışmak tam aksine sizin sürekli düşünmenize neden olur. Çözüm kendinizi başka bir işle meşgul etmek. Yeni bir hobi edinmek, sosyalleşmek.
  • Yalnız olmadığınızın bilincinde olun. Ruminasyon insanların yaşadığı ortak bir problemdir.
  • Farkında olmak! yaşadığınız anı düşünmek, böyle düşündüğünüzde şu anı ve şimdiyi yaşamaya daha yakın olursunuz.
  • Ruminasyonu tetikleyen rutinlerinizden vazgeçin. Hüzünlü bir şarkı dinlemek yerine motive edici şarkıları tercih edin. Ruminasyon yaptığınızı fark ettiğinizde ne yapıyorsanız o alışkanlığınızı değiştirin.
  • Neden ben? Sorusundan vazgeçin. Hayatın olumsuz yönleri vardır ve bunları kabul etmelisiniz. Hak etmediğinizi düşündüğünüz olumsuz olaylar başınıza gelebilir. Hatta kendinizi şansız bile hissedebilirsiniz. Yaşamın dört mevsim olmasının bir nedeni ve güzelliği olduğunu kendinize hatırlatın.
  • Profesyonel destek alın. Sık sık olumsuz olayları düşünüp bunların içinde boğulduğunuzu hissediyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Ruminasyon yapıp yapmadığınızı fark etmek için psikoloğunuzdan Tekrarlayıcı Düşünme Ölçeği (Ruminasyon) uygulamasını isteyebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.