1. YAZARLAR

  2. Psikolog Utku TÜRKMENERİ

  3. Selfie (Özçekim) hayatımızdaki yeri…
Psikolog Utku TÜRKMENERİ

Psikolog Utku TÜRKMENERİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Selfie (Özçekim) hayatımızdaki yeri…

A+A-

Merhabalar  bu yazıyı gazeteden, bilgisayardan, tabletten veya şuan kullandığınız cep telefonunuzdan okuyor olabilirsiniz. Günümüzün muhteşem kolaylaştırıcılarından akıllı telefonlarımızın bir özelliğinden bahsedeceğim. Selfie. Son zamanlarda sosyal medyanın etkisiyle sadece gençlerin değil artık ileri yaştaki kişilerin bile ‘’selfie’’ tutkunluğu ortaya çıkmıştır. Hatta şarkısını bile yaptılar. Moda olmanın haricinde çoğu önemli, resmi fotoğrafların da bu şekilde çekilmesi görülmektedir. Hatta gayet yaygın olan ‘selfie çubukları’ da hayatımızın içerisine girmiştir. Selfie ne demek derseniz, telefonunuzun ön yüzündeki kameradan fotoğraf çekilmesidir. Ülkemizde ise Türkçe bir isim bulunması için uzun bir süre uğraşılmış ve sonunda Türk Dil Kurumu (TDK), özçekim olarak adlandırmıştır. Özçekimi bende çekiyorum. Gayet de güzel oluyor. Şimdi gelelim psikolojik olarak bu özçekim işini biraz abartanlara… Amerikan Psikologlar Derneği (APA) Chicago’daki yıllık yönetim kurulu toplantısında günlük aşırı selfie çekim oranı yaşayan kişileri ‘’selfitis’’ olarak adlandırdı. Bu ‘selfitis’ tanımında olan kişiler kendi yüzlerini günlük sosyal medya profillerinden yayınlamaktalar veya yayınlamadan kendilerine saklamaktadırlar. Bu durum kişilerin birbirleri örnek alarak artmasına da sebep olmaktadır. Genellikle ünlü kişiler, modeller örnek alınarak konu daha da yaygınlaşmıştır. APA bunu 3 kısım seviyede değerlendirmiştir.

1-Borderline Selfitis (Sınırda): Kişinin kendi resmini en az günde üç kez çekmesi ama sosyal medyada paylaşmaması.

2-Acute Selfitis (İleri düzeyde): Kişinin kendi resmini günde en az üç kere çekmesi ve her birini günde üç kere sosyal medyada paylaşması.

3-Chronic Selfitis (Kronik): Kontrol edilemez bir şekilde kişinin kendi fotoğrafını gece gündüz çekmesi ve günde altı kereden fazla sosyal medyada fotoğrafını paylaşmasıdır.

APA bu durumu ruhsal bozukluk olarak tanımlamaktadır.  Genellikle kadınların bu duruma daha eğilimli oldukları gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda ‘Selfitis Davranış Skalası’ ölçeği geliştirildi. Araştırmalar sürmektedir. Aşırı düzeyde selfitis olanlarda Obsesif Kompulsif Bozukluk davranışları gözlemlendiği ve genellikle özgüvenleri eksik olan kişilerin bu durumla karşı karşıya kaldıkları gözlemlenmiştir. Eğer sizde bu durumla karşı karşıya kalmış durumdaysanız ve bu durum sizleri rahatsız ediyorsa, psikolojik destek almanızı önerir, olduğunuz gibi mutlu pozlarla güzel yıllar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.