1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Sığ kafalılığı bırakın, vicdani ret bir insan hakkıdır.
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Sığ kafalılığı bırakın, vicdani ret bir insan hakkıdır.

A+A-

Biz Kıbrıslı Türk toplumu maalesef şanssız bir toplumuz. İçimizde bir kesim var ki, evlere şenlik! Bu kesimi isimlendirmek gerekirse ben “sığ kafalı” kesim” olarak isimlendirmeyi kendimce doğru buluyorum. Bunlar aslında sağ kesimden insanlar, ama sağ kesimden olup da demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini, doğaya saygılı olmayı, çevreyi korumayı benimsemiş insanlarımız da var.

Bu sığ kafalı kesim toplumun gündemine gelen konuları sağlıklı bir şekilde tartışmasının önünü kesiyor. Örneğin toplum olarak LGBTIQ haklarını tartışamıyoruz. Bu konuda kim ağzını açsa hemen çeşit türlü hakarete uğruyor.  Şimdilerde vicdani ret hakkı tartışılıyor. Bu sığ kafalılara göre kim vicdani ret hakkını savunuyorsa o vatan hainidir, korkaktır vb…

Bu sığ kafalılara göre bir kişi bir hakkı savunuyorsa mutlaka kendisi için savunuyordur. Başkasının hakkını savunmak bunların aklının ucundan bile geçmez herhalde.

Bir talihsizlik de sağ kanadın ana partisi olan UBP’nin Genel Başkanının da bu sığ anlayışta olmasıdır. UBP çizgisinde olup da demokrasi ve insan haklarını benimsemiş ve savunuyor olan insanlarımız için oldukça sıkıntılı bir durum olsa gerek!

Kimseden bir çekincem yoktur. Bir yerlere yaranma gibi bir alışkanlığım da yoktur.  Ben vicdani retçi değilim. Ancak vicdani reddin bir insan hakkı olduğunu kabul ediyor ve savunuyorum.

Vicdani retçi olmak, korkaklık ya da vatan hainliği değil insani bir duyguya dayalı duruştur. Bunda anlamayacak ne var?

Bu toplumda herkes askerlik yapmıyor!

Sağlık kurulu raporlu olanlar askerlikten muaf sayılıyor.

Bir de bedelli askerlik var!

Bazı şartlara haizsen ve parasını ödeyebilirsen askerlik yapmazsın.

Sağlık kurulu raporu alıp askerlikten muaf olanların hepsi de gerçekten askerlik yapamayacak durumda mı? Bundan emin miyiz?

Ben emin değilim.

Bedellik askerlik hakkından yararlananların tümü de gerçekten o şartlarda mı yaşadılar da bu hakkı kullandılar? Bundan emin miyiz?

Ben bundan da emin değilim.

Vicdani ret konusu da böyle olacak. Birileri gerçekten vicdani retçi olduğu için vatani görevini silahsız ve üniformasız olarak yaparken birileri de sırf askerlikten kaçsın diye bu yolu kullanmaya çalışacak.

Bu noktada yapılması gereken bir insan hakkı olan vicdani ret hakkına karşı çıkmak değil, yasalarla tanınan hakların haksız yere kullanılmasını önleyecek tedbirler almaktır.

Sığ kafalılığı bırakın, vicdani ret bir insan hakkıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.