1. YAZARLAR

  2. Psikolog Bahar KOLCU

  3. Sınav Kaygısı Nedir?
Psikolog Bahar KOLCU

Psikolog Bahar KOLCU

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Sınav Kaygısı Nedir?

A+A-

Kaygı, stresli bir durumda yaşanılan uyarılmışlık halidir. Ancak kaygıyı belli miktarda yaşanmasının olumlu yanları da vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatımızda bizi motive eder, performansımızı arttır. Sınav kaygısı sınav sırasında öğrendiğimiz bilgileri kullanmamızı engelleyen ve akademik başarının düşmesine neden olan bir durumdur. Sınava girecek kişinin elde etmesi gereken bir puan vardır. Bu puanın aileyi ve yakın çevresini tatmin etmesi gerektiğini düşünür bu yüzden de sınava girecek olan çocuğumuzda sınav kaygısı oluşmaya başlar. Akademik başarısızlığı genelleyerek bunu kişiliğinin başarısızlığı olarak algılamasından kaynaklanan, dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan kaygı durumu oluşmaya başlar.

Sınav kaygısı aslında olması gereken bir durumdur ama aşırı olması çocuğumuzun akademik başarısını oldukça olumsuz etkiler.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
Sınav kaygısı belirtileri zihinsel, duygusal ve davranışsal olarak kendisini göstermektedir.

ZİHİNSEL BELİRTİLER
Sürekli olumsuzluk içeren düşünceler, unutkanlık, dikkati toplayamama, konuları hatırlamakta güçlük çekme gibi zihinsel belirtilerle kendisini gösterir. 

Sınav kaygısı olan örgenciler sıklıkla;

“Ailemi ve çevremi hayal kırıklığına uğratacağım”

“Herkese rezil olacağım”

“Sınav sırasında bildiklerimi unutabilirim”

“Bu sınavda hata yapmamalıyım eğer hata yaparsam, ben değersiz ve başarısız biriyim demektir”

DUYGUSAL BELİRTİLER

Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, korku, endişe, panik, kontrolü yitirme hissi vs. gibi belirtirlerle kendisini gösterir. Bu belirtiler kaygının miktarına göre sınav öncesi, sınav günü ya da anında bir takım duyusal belirtilerle ortaya çıkabilir.

Davranışsal Belirtiler

Kaçma ya da kaçınma gibi davranışsal belirtiler sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde gözlenmektedir. Örneğin sınav sürecinde ders çalışmayı bırakma ya da erteleme gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Sınav Kaygısının Nedenleri

Aile, yakın çevre ya da diğer sosyal çevrenin, öğrenicinin kapasitesi üzerinde bir beklentiye sahip olması kaygının alt zeminini oluşturur. Dışa dönük olmayan, kaygı eğilimleri fazla, mükemmeliyetçi öğrenciler için sınav kaygısı potansiyel bir sorundur. Hedefi gözde büyütme, sınava ölçüsüz önem verme sınav süresince çalışma sürecini plansız ve verimsiz kullanma. Sınav sürecinde ve sınav esnasında dikkati toplayamama ve odaklanamama endişesi yaşama korkusu son olarak özgüven eksikliği gibi durumlar sınav kaygısı yaşanmasına neden olabilir.

Sınav Kaygısıyla Baş Etme Yöntemleri

-En önemlisi olumlu düşünceler ile kendinizi rahatlamanız gerekir

-Önceden başarısız olmuş olabilirim ama nedenlerini biliyorum, şimdi çalıştım başarabilirim

 -Elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu kendime gösterebilirim

-Uykunuza, beslenmenize özen gösterin,

- Dikkatinizi sadece derse verin,

-Gününüzü planlayın,

-Olumsuz düşüncelerden uzak durun

-Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın

-Planlı hareket edin, doğru ve etkili ders çalışın

-Kendinizi iyi tanıyın, en iyi ne şekilde öğrendiğinizi tespit edin.

-Mutlaka dinlenmeye zaman ayırın. Önemli olan çok çalışmak değil, etkili çalışmaktır.

-Motivasyonunuzu yüksek tutun

-Kendinize güveninizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Küçük de olsa eski başarılarınızı sık sık hatırlayın.

-Ailenizden ve öğretmenlerinizden destek istemekten çekinmeyin

Sınav Kaygısı Yaşandığı Nasıl Anlaşılır

Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme sınav hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar soruları yanıtlamaktan kaçınırlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, Fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb.),çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum