1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Solda Birlik
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Solda Birlik

A+A-

Son zamanlarda ve bu günlerde hep solda birlik çağrısı yapılır. Bu çağrıların cevap bulduğu bir ortam da maalesef mevcut parti yöneticileri tarafından ben odaklı görüşler nedeniyle sonuçsuz kalır.

Önce bu günlere nasıl gelindiğine bir bakmak gerekir.

1976’da belirgin şekilde ortada iki sol parti vardı TKP ve CTP

TKP seçimlerden 3 ay gibi kısa bir süre öncesi kurulmasına rağmen sandıktan güçlü çıkmıştır.(YKP 6,CTP 2 milletvekili)

Bu tarihten sonra solda ivme TKP tarafına evrilecek ve 1981 seçimlerinde ‘’UBP TUMBA)sloganı ile pik noktasına ulaşacaktır.(TKP 13,CYP 6)

Seçim sonrası 21’li hükümet kurulur gibi olsa da DHP’den seçilen önce Nejat Konuk arkasından İsmet Kotak’ın 21’i bozması ve TKP’nin da UBP ile yapılacak koalisyonu reddetmesi ile solda dengeler değişmeye başlamıştır.

TKP genelde sosyal demokrat yapıya sahip olup solun her unsuru gibi sağdan da kişilerin tercihi bir parti idi.

Koalisyonu reddeden parti UBP’nin ciddi saldırılarına maruz kalmış ve parçalanması için ne gerekiyorsa yapılmıştır.

Bu parçalanmadan en fazla nasiplenen CTP olmuştur.

CYP’ye giden TKP’lilerin dışında BKP dışında kurulan partilerin dışındaki partiler hep TKP kökenlidir. CTP içerisinde de azımsanmayacak TKP’li vardır.

CTP özellikle 2002’den sonra solda en büyük en güçlü benim diye kendi dışındaki solu dışlamış hatta bir BG konsepti yaratarak kendi dışındakileri daha da bölmüştür.

Yukarıdaki nedenlerden sonra CTP dışında kalanların birleşebilmeleri için TKP oluşumunda olduğu gibi soldaki ve sağdaki izimlere bakmadan özellikle Kıbrıs konusunda ve ekonomik kalkınma modelleri üzerinde mutabakat sağlayarak çıkar ve ben kavgasını da yenmeleri gerekmektedir.

Örneğin bu çalışmaya başlarken TKP tarihinden gelen MYK,PM,Milletvekili,Milletvekili adayları,Muhtar aza ve adayları,Belediye Başkan Belediye meclis üyeleri ve adayları.İlçe ve köy örgüt başkan ve üyeleri bir taranmalı ve gönüllü olarak yeniden bu bölünmüşlüğü bir bütüne dönüştürmenin nasıl olabileceği tartışılmalıdır.

Böyle bir girişime evet denilmediği sürece CTP dışında solda birliği hayal etmek bu kadrolarla imkânsızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.