1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Solda birlik ve seçim sistemi
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Solda birlik ve seçim sistemi

A+A-

Son zamanlarda gündemden düşmeyen konu ‘’Solda birlik’’

Bu nasıl olacak? Gerçekleşme ihtimali var mıdır? Mevcut seçim sistemine göre başarı şansı ne kadardır.?

Önce seçim sisteminden başlayalım.

Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakarsak Kuzey Kıbrıs’ın doğusu ile batısının yerleşim modeline göre bölündüğünü görürüz.

Mağusa ve İskele ilçesinde büyük ölçüde sağ parti veya partilerini ciddi ir farkla önde olduğu, diğer ilçelerde de sol ve sağ oyların çok yakın olduğu görülmektedir. Üstelik bu sol dediğimiz oylar sadece CTP,TDP,ve diğer sol dediğimiz partilerin değil çözüm yanlısı Akıncı oylarıdır.

Seçim sisteminde sonucu ada genelinde alınan toplam oylar üzerinden belirlendiğine göre sistem hep sağ partilerin lehine çalışacaktır. Belki bir önceki seçim sistemi kötüydü ama bu yenisi tamamı ile büyük partilerin lehine çalışan bir sistem.

Bu nedenle en azından seçim sistemi bir önceki sisteme dönmelidir.

Solda birliğe gelince bu birlik öyle bir birlik olmalı ki sol dediğimiz partiler belki da güvenlerini yitirdikleri için oy vermeyip bireysel seçim olan CB seçimlerinde Akıncı’ya oy verenleri da örgütlü bir çatı altında toplayacak bir oluşum olmalıdır.

Sağın aksine en küçük konularda da ayrışabilen sol bunu nasıl başaracaktır.

1993 yılından başlayan solda egemenlik koltuğunda CTP oturmaktadır. Bu güne kadar CTP hiçbir sol parti ile hükümet kurmamış buna rağmen bir gecede kurulan parti ile koalisyon yapmıştır.

Bu da bize önce CTP’nin böylesi bir düşünceden uzaklaşması gerektiği sonucunu doğurmaktadır. Bir başka alternatif da birbirini eliştirmeyen, rakip görmeyen, egolardan uzak, ortak paydaları Kıbrıs’ta çözüm olan iki partinin oluşmasıdır.

Biri büyük biri daha küçük olmuş hiç fark etmemeli. Yeter ki her iki tarafta yer alacakların egolarını ve seçilme endişelerini bir tarafa bırakıp çözüm konusunda birlikte hareket etmeleridir.

Kanaatimce kırmadan dökmeden dışlamadan sol dediğimiz partilere çeşitli nedenlerle oy vermeyen çözüm yanlısı seçmeni bu çatıların altında toplamak.

Tükenmeden başarmalıyız..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.