Psikolog Ali Toprak

Psikolog Ali Toprak

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Stres

A+A-

Çağımızın en yaygın sorunlarından biri de strestir. Stres vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepki olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde strese neden olan birçok durum var. Bunları fiziksel ve psikolojik nedenler şeklinde sıralayabiliriz: 

Fiziksel nedenler; aydınlık olmayan ortamlarda çalışmak, kalabalıklar, aşırı sıcaklar veya soğuklar, yoğun trafik, uzun çalışma süreleri, tatil yapamama, dinlenememe, çok çalışma, hastalıklar, çevre kirliliği, yakınlarıyla, arkadaşlarıyla görüşememe, ekonomik kriz, işsizlik, iflas, düşük ücretler, borç, geçim sıkıntısı, barınma koşulları, göç, gibi birçok neden sayılabilir.

Psikolojik nedenler ise; yalnızlık, eşler arasındaki çatışmalar, çocuklarla ilgili sorunlar, boşanma, ayrılıklar, güvenlik sorunları, işyerinde bezdirici uygulamalar, iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk, ilişki sorunları, aşırı mükemmeliyetçilik, titizlik, alınganlık, korku, endişe, suçluluk duyguları, kıskançlık, utangaçlık, belirsizlikler, değersizlik duyguları, aşırı eleştiri gibi birçok neden sayılabilir.

Stres tek başına bir hastalık değil fakat etkileri hastalığa benzeyebilir. Çok fazla stresin getirdiği bazı bedensel rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz; astım, bel ağrısı, kabızlık, cildin kızarması ve şişmesi, kalp çarpıntısı, ülserli kolit, uykusuzluk, hıçkırık nöbetleri, cinsel isteğin azalması, şiddetli baş ağrısı, kasların gerginliğinden doğan ağrı, hipertansiyon ve gastrit olmak üzere pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle stresle başa çıkmanın yollarını bulmamız gerekir, peki stresle nasıl başa çıkabiliriz ya da nasıl azaltabiliriz, bunlara geçmeden önce yaşadığımız stresin kaynağına inmemiz gerekiyor. Strese davetiye çıkaran genellikle bizleriz hayatımızın normal bir parçası haline getirmekten kaçınmıyoruz. Bugün halledebileceğimiz işlerimizi hep yarına bırakıyoruz ya da yapamayacağımız işlere sırf hayır diyemediğimizden ötürü, evet diyoruz ve sonucunda adına stres dediğimiz bir tepki ile karşılaşıyoruz. Yaşadığımız stresin türlü çeşitleri olabilir ama sebebi genelde aynıdır.

Stresle Başa Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Öncelikle sizde strese neden olan durumları tespit etmelisiniz.
  • İşlerinizi ertelememeli, kendinizi zor duruma sokmamalısınız.
  • Yapamayacağınız işlere hayır demeyi öğrenmelisiniz.
  • Stres yaratan durumlara farklı açılardan bakarak olası çözümleri düşünün. En kabul edilebilir ve uygulanabilir olanı seçin.
  • Gerçekçi hedefler ve beklentiler koyun kendinize, her şeyi tek seferde % 100 başarılı gerçekleştiremeyebilirsiniz.
  • Sigara içerdiği uyaranlarla stresi tetikler bu yüzden bırakılmalı ya da minimize edilmelidir.
  • Aşırı mükemmeliyetçi olmayın, yaşayacağınız hayal kırıklığı stres yaratabilir.
  • Rahat olun, kendinize dinlenmek için zaman ayırın.
  • Beslenmenizi kontrol altında tutun. Yemenin ölçüsünü kaçırmayın. Stresten kurtulmak için alkol ve gıda tüketimini artırmayın.
  • Uykunuz düzenli olsun ne fazla nede az uyuyun.
  • Düzenli egzersiz yapın. Ama bunu kendinizle savaş haline getirmeyin. Özellikle düşük tempolu egzersizlerle başlayın. Bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Yeni hobiler edinin, yaşamaktan zevk almaya bakın.
  • Nesnel, gerçekçi ve esnek olmaya çalışın.
  • Seçimlerinizin sonuçlarını ve en kötü ihtimalleri mutlaka düşünün ve ona göre hareket edin

- Siz kendinizi daha iyi tanırsınız, bu yüzden stres yaratacak durumlardan kendinizi uzak tutun.

- Gerektiğinde mutlaka psikolojik veya psikiyatrik destek alın.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.