1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Toplumsal ihtiyaç..
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Toplumsal ihtiyaç..

A+A-

Cumhurbaşkanlığı ile Belediye Başkanlığı gibi bireysel seçimlerde alınan oylar ile Milletvekilliği seçimlerinde alınan partisel oylar arasında seçmen dağılımının çok farklılaştığı görülmektedir.

Ben bu durumdan üç sonuç çıkartmaktayım.

  1. Seçmen ne kadar güvenmese bile Hükümet olarak Devlet ve sivil toplum içinde örgütlenerek belli bir tabana sahip olmuş partiler seçimden kazançlı çıkmaktadırlar.
  2. Kendi düşüncelerine uymadığı ve mevcutlara güvenmediği için sandığa gitmeyen seçmen.
  3.  Aman ben kötü görünmeyim nasılsa ya biri ya diğeri Hükümet olacak düşüncesi ile inanmasa bile sandığa gidip onlara oyunu kullananlar.

Bu kanaate varmamı sağlayan seçimler özelikle 2015 ve 2020 yıllarında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile her dönemde yapılan Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçimlerini gösterebilirim.

Bu saptamalarımdan sonra vardığım sonuç Toplumun büyük ölçüde onaylayacağı ciddi, güvenilir ve başarabileceğine inandığı yeni bir partinin yaratılması gerekliliğidir.

Toparlanıyoruz hareketi böylesi bir ihtiyaç ile doğmuş ve partileşerek ciddi başarıya ulaşmıştır. HP gerek hareket olarak gerek partileşme sürecinde sadece iç politikaya yönelik söylemlerin arkasına sığındığı için başarı sağlayamamıştır.

HP hükümete ortak olmuş ama iki nedenlerle başarılı olamamıştır.

  1. İç politikaya yönelik hiçbir başarı sağlayamadığı,
  2.  Dış politikada tabanını ayrıştırdığı için.

Çökmüştür.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonra Toplumun yeni ancak güvenilir bir partiye ihtiyacı vardır.

Temel felsefesi kendi kendini yönetebilecek Dış ve iç siyasetin birlikte programladığı. İç politikada Toplumdaki eşitsizliği ortadan kaldıracak yasalara öncelik verecek.(Vergi yasaları, bankalar ve faiz yasaları, nereden buldun yasası, Üretimin artırılması ve desteklenmesini sağlayacak ve de kooperatifçiliği öne çıkaracak tasalar gibi)Dış politikada ise çözüm perspektifi üzerine oluşturulacak bir siyaset.(Radikal sayılabilecek olsa bile)

Oluşturulacak böyle bir partinin toplum tarafından benimseneceği ve en az geçen seçimlerde HP’ye sağladığı imkânı bu partiye sağlayacağına inanmaktayım.

Bu toplumun son şansı olacaktır. Hükümete gelip dediklerinin arkasında durursa Toplum adına en büyük başarı lde edilmiş olacaktır.

Aksi olursa Toplum laik olduğu Hükümetlerle yönetilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.