1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. Yeni nesil büyümeyi neden reddediyor?
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni nesil büyümeyi neden reddediyor?

A+A-

Günümüzde 25-40 yaş arasında ki nesil evlenme, ev alma,iş kurma gibi sorumlulukları üstlenmeyi reddediyor.Oysa ki anne-babaları bu yaşlarda çoktan evlenmiş çocuk sahibi olmuştu bile.Peki bu red edişin altında yatan psikolojik faktörler nelerdir?

Bu nesil birçok açıdan yetişkin;Oy kullanmakta,vergi ödemekte hatta bazı kuruluşlarda bağış yapmakta.25-40 yaş arasında olup da uzatılmış bir ergenlik dönemi yaşayan ve evlilik, ev alma, çocuk sahibi olma gibi sorumluluklardan kaçan bir nesil.Bu bireyler hayatının eşini bulacağını hayal etmekte,hayatlarının düzene gireceğini düşünmekte fakat bundan kaçmaktadırlar. Bu yüzden 10 yıl önce nasıllarsa,o şekilde davranmaya devam etmektedirler.Para biriktirmek yerine hepsini geldiği gibi harcarlar.Arkadaşlarıyla bir gece  dışarı çıkmak onlar için vazgeçilmez.Bir an bile ev almayı düşünmezler,kiralık evlere para harcamak onlar için mantıksız görünmez.Bu kişiler genelde 30 yaşına kadar aileleriyle yaşıyor, evlilikten mümkün olduğunca kaçıyor ve hayatlarına 20’li yaşlarındaymış gibi devam ediyorlar. Örnek gösterecek olursak;1970 yıllarında erkekler için evlilik yaşı ortalama 24, kadınlar için ise 22 yaş aralığıydı. Bugün ise bu sayı erkeklerde 32, kadınlarda 30’a çıkmış durumda. Son dönemde yapılan çalışmalar günümüzde 30’lu yaşlarının sonlarında veya 40 yaşında evlenen kadınların sayısının, 10 yıl öncesinin iki katı kadar fazla olduğunu göstermektedir.Öte yandan birçoğu evliliği tümden reddediyor.

PEKİ BU DEĞİŞİMLERİN SEBEBİ NE? NEDEN 25-40 YAŞ ARASI NESİL UZATILMIŞ ERGENLİK YAŞIYOR?

İnsanlar kendilerini yetişkin olarak görmekten kaçıyorlar.Yetişkin olmanın iyi bir şey getirmediğini düşünüyorlar.Tüm kültürel değerlerin gençlikle ilişkili olduğunu düşünmekteler,ve bundan uzaklaştıkça daha gergin bir hale bürünüyorlar.Çocukça davranışları kaygısız olmakla eşdeğer görüyorlar. Oysa bunların hepsi korkudan kaynaklanmaktadır.Günümüzde insanların gelecekten ve risk almaktan korktuğu bir kültürün içindeyiz. İnsanlar incinmekten korktukları için başkalarına söz vermekten kaçınıyor. Bunu eve çıkmak veya biriyle hayatınızı birleştirmek için düşünebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.