1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Yenierenköy Belediye çalışanlarının iş güvencesi vardır
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Yenierenköy Belediye çalışanlarının iş güvencesi vardır

A+A-

Öyle anlaşılıyor ki, 4'lü koalisyon hukümetinin Yenierenköy Belediyesi konusunda ne yapacağına dair belirlenmiş net bir tutumu yok. 4'lü hukümetin Başbakanı bir hukukçu. Hal böyle olunca hukümet uygulamalarının hukuka uygun şekilde yapılması beklenir.

Basında yer alan haberlerden anladığımız kadarıyla hukümetin niyeti Yeni Erenköy Belediyesi ile Dipkarpaz Belediyesi'ni birleştirmekmiş gibi görünüyor. Ancak bunu nasıl yapacağı hususunda kafa karışıklığı yaşamaktadır.

51/1995 Sayılı Belediyeler Yasası belediyelerin nasıl birleştirileceğini düzenlemektedir. Hukümet Yenierenköy Belediyesi ile Dipkarpaz Belediyesi'ni birleştirmek istiyorsa, izlemesi gereken yol yasada bellidir.

Başbakan ve Çalışma Bakanı'nın yaptıkları açıklamalara bakıldığında yapılmak istenenin birleştirme mi, yoksa Yenierenköy Belediyesi'nin klaldırılması mı pek belli değil. Belediyeler Yasası 10. Maddesiyle belediyelerin kaldırılmasını düzenlemektedir. Hukümet Yenierenköy Belediyesi'ni kaldırmaya karar vermişse  bu maddeye uyması yeterlidir.

Belediyeler Yasası'nın 10. maddesi belediyelerin kaldırılmasını, 11. maddesi ise belediyelerin birliştirilmesini düzenlemektedir. İsteyen açıp okuyabilir. Her iki halde de belediye çalışanlarının işten atılacaklarına dair hiç bir ifade yoktur. Tersine ister birliştirme yapılsın, ister belediye ortadan kaldırılsın belediye çalışanlarının tümünün ya birleştirilen belediyede, ya da "ulaşım imkanı olan" belediyelerde işlerine devam edecekleri belirtilmektedir.

Yasal durum böyel olmakla beraber, dünkü meclis oturumunda Başbakan ve Çalışma bakanı'nın yaptığı konuşmalara bakıldığında hukümetin amacının Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının bir kısmının işsizliğe terk edeleceği anlaşılmaktadır.

Bu niyet akılla, mantıkla, vicdan bağdaşmaz. Anayasada yazılı olan sosyal devlet ilkesiyle örtüşmez. Sosyalist veya sosyal demokrat dünya görüşüne tamamen terstir. Yürürlükte olan Belediyeler Yasası'na göre hukümetin bu niyeti yasa dışıdır. Hukusuzdur!

Yasların değişmez olmadığının bilincindeyiz. Belediyeler Yasası da değiştirilebilir. Ancak bu sıralarda huykümetin ve meclisin gündeminde böyle bir değişiklik çalışması olduğu yolunda herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Bu günden sonra böyle bir çalışma başlatılır mı, onu göreceğiz.

Sonuç olarak, Yenierenköy Belediyesi sorununa bulunacak çözüm yürürlükteki Belediyeler Yasası'na uygun olmak zorundadır. Dipkarpaz Belediyesi ile birleştirilmenin yolu da, Yenierenköy Belediyesi'nin kaldırılmasının yolu da yasada net olarak vardır. Ve her iki şekilde de çalışanların işlerinin devamı öngörülmektedir.

Bu meselenin yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.