1. YAZARLAR

  2. Psikolog Seher ÇETİN

  3. Yürüyen Ceset Sendromu
Psikolog Seher ÇETİN

Psikolog Seher ÇETİN

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Yürüyen Ceset Sendromu

A+A-

Yürüyen ceset sendromu Cotard Sendromu,olarak da bilinmektedir. 1880 yılında Fransız nörolog Jules Cotard tarafından adlandırıldı. Bir cok ruhsal bozuklukla birlikte görülmektedir .Cotard sendromu beyin tümörleri, depresyon, panik atak, şizofreni veya paranoyalar ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Cotard sendromunun belirtilerine bakıldığı zaman kişi kendisinin ölü olduğuna dair bir inancı vardır. Yapılan araştırmalarda cotard sendromuyla birlikte ilerleyen depresyon tanısına da  rastlandığı bulunmuştur.Yapılan diğer araştırmalar da ise 53 yaşında ki bir kadın da görüldüğü ortaya çıkmıştır.53 yaşındaki bu kadın kendisini ölü zannedip yakınlarından kendisini morga kaldırılmasını istemişti.Bu hastalar da nihilistlik hezeyanlar bulunmaktadır. Nihilistik hezeyan beden bütünlüğünün bazı yönlerini yok saymaktadır.Bu kişilerde belirsiz kaygı görülmekte ve aşırı yersiz mutsuzluk içerisindedirler.Bu kişileri daha çok aile yakınları fark edebilmektedir.Yürüyen ceset sendromuna sahip kişiler de içgörü yoktur. Bu sendrom genellikle 40 yaşından sonra başlamaktadır. Bu kişiler genellikle sosyallikten uzak kişilerdir. Cotard sendromuna sahip olan bireyler ölü olduklarına aşırı derecede inandıkları için kendilerini ölüm düşünceleri içerisinde bulabiliyorlar ve ölü olduğu düşüncesini ispatlamak için ise intihar girişiminde bulunabilir.Nadiren de olsa kendilerinin ölümsüz olarak görebilmektedirler. Yapılan araştırmalar da bunalımların ve ekonomik sıkıntıların çoğaldığı  zamanlarda yürüyen ceset sendromunu da vaka sayılarının arttığı görülmektedir. Bu sendrom içerisinde olan kişiler kendilerini ruhlar aleminde gezindiklerini savunurlar.

Yürüyen Ceset  Sendromu belirtileri

-hasta ölü olduğu düşüncesinin normalmiş gibi karşılar

-acı çekmediklerini  karşı tarafa inandırmaya çalışırlar

-Temel ihtiyaçlarını karşılamazlar,İşlevselliklerini kaybederler

-Dünyadan bütün bağlarını koparmaktadırlar.

-Ölümsüz olduklarını ve ruhlar aleminde yaşadıklarına inanırlar

-İntihar düşünceleri görülür ve  bunu ölümsüzlüğünü ispatlamak için girişimler de bulunurlar

-Kendilerine zarar vermektedirler.

Tedavisi

İlk adım yürüyen ceset sendromu Tanısının konulmasıdır. Araştırmalar da bu sendromun kesin bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Bu rahatsızlığa uygun ilaç ve psikolojik yardımlar ile  uygulanır. Ancak kesin bir tedavi yöntemi bulunmadığı için hastalar uygulanan yöntemlere farklı tepkiler gösterebilmektedirler. Dolayısıyla tedavi için net bir şey söylemek mümkün değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.