1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. 1974 sonrası Kuzey (1)
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

1974 sonrası Kuzey (1)

A+A-

Güneyde bu gelişmeler yaşanırken adanın Kuzeyinde neler yaşanmıştır.

20 Temmuz 1974 sonrası adanın ikiye bölünüp Güneydeki nüfus Kuzeye taşınmış. Taşınan bu nüfus Güneydeki gibi çadır kentlere değil dayalı döşeli evlere yerleştirilmiştir.

Ganimetin ganisi vardır. Evler, bahçeler, tarlalar, fabrikalar neler neler ve bunların hepsi BEY yönetiminin elindedir.

Artık BEY yönetiminin emrinde yarattığı zenginler ve kabadayılar dışında kendilerine bağlayabilecekleri büyük bir nüfus vardır.

Milliyetçilik örtüsü altında önce Güneyden gelen büyük aileler seçilerek nemalandırıldı. Sonra o yıl ve öncesi Türkiye’de eğitim görüp mezun olmuş olan kitleyi (Solcu sağcı bakılmadan )Makam ve mevkilere yerleştirilmiştir.

Bu ön çalışma yapıldıktan sonra Demokrasiye geçeceğiz adı altında Otonom Türk yönetiminden Federe Devlet’e geçiş yapılarak kurucu meclis oluşturulmuştur.

İlk parti önceden farklı nedenlerle kurulan CTP dışında siyasi partiler kurulmuştur. Denktaş UBP’yi kurmuş Bütün Devler kadroları UBP’li olmuş. Denktaş’ın gören vermedikleri (Fuat Veziroğlu gibi)ve diğer görüşte olanlar çeşitli partilere girmişlerdir.

Sonuç olarak 1976 seçimlerinde Denktaş ve partisi %76 gibi bir oy ile sandıktan egemen olarak çıkmış ve kurduğu düzenin devamını sağlamıştır.

Esasında sağladığı yönetim Türkiye’nin istediği yönetimdir. Denktaş ile Türkiye’nin amaçları farklı olsa da bir kesişme noktaları vardır. Denktaş kuzeyi Türkiye’ye ilhak etmek ve orada Cumhurbaşkanı olabilmek hayali kurarken Türkiye de adanın kuzeyini tamamen egemenliği altına alıp sınırlarını Akdeniz’de genişletip varlığını artırmanın peşindedir. Türkiye’ye hizmet edecek en uygun parti da Denktaş ve onun partisi UBP’dir.

Serüven böyle başlamış Türkiye’den gelen Feyzioğlu siyasal oluşumu planlarken. Ziya Müezzinoğlu da o güne kadar gelen ekonomik yapımızı bozup sonradan iflas eden KİT ve Kurum modellerine geçilmeyi organize etmiştir.

En büyük darbe 17 Ağustos 1976 tarihli ve 8/69 sayılı BK kararı ile 1KL=36 TL yapıldı.

Bu kararla Kıbrıslı Türkün tüm mal varlıkları ve mevduatları erozyona uğratılarak yeni bir zengin olma kapısı açıldı,

Kimler bu Kıbrıs Liralarını 36 TL’den alıp bavulla yurt dışına kaçırıp gerçek değerinden satıp zengin olmamış ve ya zenginliğine zenginlik katmamış ki..

Artık ok yaydan çıkmıştır. Her şey Türkiye’nin öngöreceği ve UBP’nin da bunu uygulayacağı sistem gücünü artırmıştır.

Bu oluşan gücü UBP o kadar hoyrat kullanmış ki neredeyse 1976’da o kadar yüksek oy almasına rağmen TUMBA olmuştur. Ancak Türkiye yine imdatlarına yetişmiş ve diğer partilere dağılmış küskünleri tarafına çekip UBP’nin saltanat sürmesini sağlamıştır.

1981 sonrası gelişmeler bundan sonraki yazımda yorumlanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.