1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Ah bu siyasiler
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Ah bu siyasiler

A+A-

Dün gazetemdeki köşe yazımda ve sosyal medyada paylaştığım yazıda AYKO Ayakkabı fabrikasının Kooperatife devrinden ve 1974 sonrası kapatılmasını yazmıştım.

Bu noktada Kooperatiflerden ve özellikle Kooperatif Merkez Bankasından bahsetmemek mümkün değil.

Ülkemizde Kooperatifler fasıl 114 tahtında kurulan yapılardır. Kooperatif şirketler mukayyitliğine bağlı bu kuruluşlar. Denetlenmekte ve kendi içlerindeki yargı mekanizması ile yargılanmaktaydı. Şirketler mukayyidinin yetkileri Vali’de fazlaydı.

Adada kalkınma modeli kooperatifçilikti.(Rumların da ayni kuruluşu vardı)

Kooperatif Merkez Bankası da bu köy kooperatiflerinin ana kuruluşu olup kendi aralarında seçtikleri yönetim kurulları ile yönetilmekteydi.

1974 sonrası da ayni yapı devam etti.

1983 yılı Kooperatifler için dönüm noktasıdır.

1983’de yapılan seçimlerde rahmetli Mustafa Hacıahmet yönetim kurulu başkanı seçilir. O dönemde Denktaş ile arası açıktır. Onu bu görevden almak için önce fasıl 114’de değişiklik yapılarak Kooperatif Şirketler mukayyitliği Başbakanlığa daire olarak bağlanır. Hemen arkasından da Koop. Yönetim kurulu görevden alınarak kayyum atanır.

Tantana başlamıştır. Artık gerek küçük kooperatifler gerekse KOOP Merkez bankası artık siyasi kuruluşlardır.

İlk zamanlar bu dönüşümden muhalefet partileri rahatsızlık duymaktaydılar. Her seçim döneminde seçim bildirgelerinde ‘’Kooperatif Merkez Bankasının gerçek sahiplerine iade edileceği ‘’sözü vardı. Bu söz 1993 seçimleri ile bitti. artık hiçbir parti böyle bir şeyi düşünmüyor.

Gerekçesi nettir.1993 yılında bu sözle Hükümete gelenler tam tersini yaptılar. UBP’nin başlattığı ÇİFTLİK oluşumuna aynen katılarak kuruluş içinde kendi ÇİFTLİKLERİNİ yaratmayı seçtiler.

Tüm partiler durumdan memnun. Çalışanlar arasında anket yapsanız neredeyse iki parti oyları %50 %50 bölüşürler.

Sonuç itibarı ile Kooperatifler kalkınma yerine ekonomik çöküşün öncüsü oldular.

KOOP.Merkez Bankasının özelleşmesi gündemdedir ama bizi yöneten siyasi partilerin bu durum hiç da umurlarında değildir.

İlle de Çiftlik mantığı maalesef bütün Devlet kurumlarında yer etmiştir. Yukarıda bahsettiğim gibi bu kurumlarda da anket yapılsa sonuç ayni çıkacaktır.

Partilere inancım bitmiştir. Söylenenler ve yapılanlar hep farklıdır.

Açık ve net söylemek gerekirse Türkiye bizi eski günlerimize döndürecek bir siyasal oluşuma müsaade ederse oyumu o zaman kullanacağım

Tabi ki umudum yok çünkü ganimet hepimizi değiştirdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.