1. YAZARLAR

  2. Zafer Kurtuluş

  3. Böyle adalet mi olur?
Zafer Kurtuluş

Zafer Kurtuluş

Yazarın Tüm Yazıları >

Böyle adalet mi olur?

A+A-

Sigortalardan emekli olacak çalışanların 9 bin iş günü çalışması gerekmektedir. Gerçi bu 9 bin iş günü dolduğu zamansa emekli olunmuyor. Bu seferde yaş haddi vardır. Falan yılda doğan kişiler şu yaşta emekli, filan yılda doğanlar ise şu şu yaşta emekli olabilir deniliyor. Tabi ki bu yaş kademesi yıl 2012 tarihine kadar çalışanlar için geçerli olmuştur. 2012 tarihinden sonra işe girenler daha da yüksek bir yaşta emekli olacaklar. Yani 9 bin iş günü emekli olmanıza yetmez aslında. Emekli olmak için gösterilen yaşlar üzerinden emekli olmak gerekir. Fazla çalışan bir sigortalı, fazla çalıştı diye emekli maaşı fazla mı olacak?
Maalesef hayır!
Yani büyük bir kayıp oluyor bakıldığı zaman sigorta emeklisi çalışanlar için. Niye bu insanlar fazla yıl çalışmış olsun ve yine aynı maaş üzerinden emekli olsun? 25 yıl üzerinden emekli olanla bunun yanında 30 veya topun sonu sayılan yıllar arasında emekli olanların pek bir fark olmayacak. 
Bu adalet mi?
Kesinlikle adalet değildir.
Hele de 36 yılın üstünde çalışan bir sigorta işçisi o 36 yılın sonrası yılları hiç sayılmayacak ve o kişi sadece 36 yıl üzerinden emekli edilecek. 25 yılı geçen her işçinin geçmiş yılları bir kazanç getirmiş olmuyor. Yani emekli bir sigortalı kişinin alacağı maaşı, belli bir seviyenin üstünde kalmış oluyor. Çalışan memur gibi değildir onların emekli maaşları. Açıkçası çok büyük kayıpları söz konusudur. Bu yüzden eskiden gelsin dile getirilen ve bir türlü de hayata geçirmedikleri Tek Tip Sosyal Güvenlik yasası şayet geçmiş olsaydı, bugün mağdur olan sigortalı kesimler için bu haksız ve adaletsiz uygulama son bulmuş olacaktı. Ama maalesef söz verilir ama yerine getirilmez her gelen hükümet edenler gibi. Bu şekilde de söz veren koalisyon sözünü yerine getirmeyerek; haksız, adaletsiz, emeklilik yaratmış olmaya devam ediyorlar.
Sigorta emeklisi ile memur emeklisi bir tutulmayarak adaletsizlik böylelikle devam etmiş oluyor. 
Halbuki iki tarafta aynı şekilde çalışıyor ve aynı şekilde eziyor. Hatta bakacak olursak işçi daha fazla ezilip yıpranıyor. Ama gel gelelim maaşın daha yükseğini rahat görev yapan memur almış oluyor. Bu şekilde adalet adalet mi? 

Böyle çalışma şeklinde adalet mi olur? Adalet sigorta çalışanına gelince yok olmaz deniliyor. 

Eşit maaş, eşit iş anlayışı maalesef yoktur. Güvenlik anlayışı maalesef yine aynı şekilde memura uygulandığı şekilde sigorta işçisine uygulanmıyor. Yani adalet terazisi eşit tartmıyor. Yine aynı şekilde iş günü ödenen devlet işçileri, ay sonu gelince maaşları eksik iş günlerine göre ödenmiş oluyor. Halbuki memur olan çalışanlar ayın 30 günü olarak ödenmiş oluyor. Hiç bir eksik gün ödenmesi söz konusu olmuyor. 
Aynı iş üzerinden farklı maaş ödenmek adalet mi? 
Kesinlikle değildir!
Geçmişte çok büyük ayrıcalıklar, çok büyük haksızlıklar yapan UBP ve Denktaş hükümet edenleri 10-15 sene üzerinden emekli yapmış oldular. Genç yaşta emeklilik ordusunu sırf seçim kazanmak adına devletin sırtına atmış oldular. Bugün bir de bakıyoruz, 18 - 19 yaşında işe giren nice sigorta işçisi kadın ve erkek var bugün yaşı 42 ve 25 yılını da doldurmuş olan, fakat yaşı 58 olacak da ancak bu şekilde emekli sayılacak deniliyor. Yani 16 yıl daha çalışmış olacaklar emekli olsunlar diye. Bu da toplam 41 yıl sayılmış olur.
Nerede adalet, nerede hukuk? 
Geçmişte 10 ile 15 yıl üzerinden emekli yapılacak, hem de yaşları genç olacak. Bugün ise 41 yıl hizmet ve yaşta 58 olacak emekli olmak için. 
Böyle adalet mi olur? 
Yıllarca çalışacak ve alacağı maaş da belli sigorta emeklisinin. Geçmiş hükümet, yani UBP, bu şekilde birçok kişiyi ihya etmiş oldu. Bugün ise birçok çalışan sigortalı insan da bu şekilde perişan oluyor. 
Mağdur oluyor. 
Emeklilik hakkı çiğneniyor. 
Yıllarca insanlar çalışacak ama yaşı emekli olmaya müsait sayılmayacak. 

Böyle adalet mi olur?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.