1. YAZARLAR

  2. Sevil İmert

  3. Çocuğunuz okumada zorlanıyorsa dikkat!
Sevil İmert

Sevil İmert

Özel Eğitim Uzmanı
Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuğunuz okumada zorlanıyorsa dikkat!

A+A-

Okumada güçlük çeken bir çocuğunuz varsa disleksiden şüphelenmek gerekebilir ve çocukların hemen hemen çoğunda "disleksi" problemine rastlanabilir. Disleksi öğrenme bozukluklarından bir tanesidir ve zeka geriliği ile hiçbir ilgisi yoktur.

Bu çocuklar okurken çabuk sıkılma, okuduğunu anlamada güçlük çekme, en belirgin olarak "b ve d" seslerini karıştırma, sesli okumalarında kelimeleri yanlış telaffuz ederek okuma alışkanlığından uzaklaşma gibi bir çok problem ile karşı karşıya kalırlar.

Okumayı öğrenmiş olsalar bile hızlı okuyamaz, okudukları cümlelere kelime eklemeleri yapar ya da cümle veya kelimeleri atlayarak eksik okuma gerçekleştirirler.  Okul öncesi dönemde bu durum boyama etkinliklerinde zorlanma, kelime veya harf içeren oyun ya da etkinliklerde ağır hareket etme ve bu harfleri kelimeleri hatırlayamama şeklinde kendini gösterebilir.

Bu noktada ailelere büyük iş düşmektedir. Durumu fark eder etmez bir uzmana danışın. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin, yaşıtlarıyla kıyaslamayın ve başarılı olduğu yönlerini destekleyin. Onları motive edin. Çocuk üzerinde baskı kurmadan, zorlamadan toplum içinde birey olarak varlığını sürdürebilmesi için destek olun.

 Başarılarını takdir edin ve özgüven gelişimini destekleyin. Kitaplarınızı, gazetelerinizi siz de yüksek sesle okuyun ve etkinlikleri oyunlaştırarak okumayı eğlenceli hale getirin. Okuduğunu anlama ve hatırlama noktasında görsel materyallerden yararlanın.

Süreçten en üst düzeyde sonuç alabilmek için öğretmeniyle işbirliği içinde olun ve çocuğunuzun zeka geriliği gibi bir problemi olmadığını asla unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.