1. YAZARLAR

  2. Mustafa Ertanın

  3. DSÖ populizme kurban
Mustafa Ertanın

Mustafa Ertanın

Akademisyen
Yazarın Tüm Yazıları >

DSÖ populizme kurban

A+A-

KOVID-19 sürecinde yeni neler öğrenmedik ki!

Sağlık ve salgınlar ile ilk defa derinliğine öğrenme ihtiyacı

duyduğumuz farklı bilgiler.

Kamu yönetimi ile ilgili salgın dönemlerinde öncelikler ve koordinasyon.

Küresel bir salgın döneminde araç, gereç ve bilgi paylaşımı ile ilgili gerçekler.

Savaş gibi bir Pandemide sosyo-ekonomik tedbirlerin gereği.

Ne kadarını başardık, ne kadarını es geçtik, yorumları size bırakacağım.

Dünya Sağlık Örgütü ile bugünlerde ekranlarda, gazetelerde, medyada ve nihayetinde meclisimizde ve resmi makamlarda söylenenleri hayretle izliyorum

DSÖ ÜYELİĞİMİZE KİM ENGEL

Mart ayı son Cuma günü, DSÖ’nün Cenevre merkezlerindeki canlı ve çevrimiçi basın konferansına katıldım. SAFA Medya Gurup’ta akademisyen köşe yazarı, TV Program yapımcı ve sunucu olarak (KKTC’de basın kartı almak için bunlar yetmiyor).

Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan tüm insanlar ile ilgili, DSÖ’nün ilişkilerini anlamak ve DSÖ’nün muhtemel katkılarını sorgulamaktı maksadım.

Verilen ve teyit edilen bilgilere göre, DSÖ için Kuzey Kıbrıs’ın siyasi durumu herhangi bir engel teşkil etmediğidir.

Zaten bu basın toplantısından birkaç hafta sonra ilk acil malzeme desteği de Kuzey Kıbrıs’a ulaştı.

Bu günlerde, DSÖ ‘ yü sorgulama kervanına, Kuzey ile ilgili rakamları niye yayınlamıyor diye suçlama eğilimine, DSÖ’den ‘aman bizi gör’ anketlerine kadar ve Resmi makamların DSÖ ye mektup gönderme meraklarını izledik.  

Herkes DSÖ’yü ya suçlayarak ya da sorgulayarak KKTC’ yi üye yapma peşinde.

Ben yaptım, ben yaparım popülizmi peşinde.

ÜYELİĞİN PÜF NOKTASI

Bizim çok bilgililerimizin izlediği bu yöntem ile herhangi bir ülke veya bölgeyi DSÖ’nün üye yaptığını ne okudum ne de gördüm.

Keşke başarılı olsalar!

Hem kendim için hem de okuyucularım için DSÖ ‘ye kim nasıl üye olabilir bilgisini yenilemek ve vurgulamak için, ayrıca belki bu konuda kalkan gürültülerin boş teneke gürültüsünden öteye gidebilmesi için aşağıda, DSÖ Tüzüğündeki, BM üyesi olmayan, ülke, bölge ve birimlerin nasıl İlişkili Üye olabileceklerini paylaşıyorum;

CHAPTER III Article 8

Territories or groups of territories which are not responsible for the conduct of their international relations may be admitted as Associate Members by the Health Assembly upon application made on behalf of such territory or group of territories by the MEMBER OR OTHER AUTHORITY having responsibility for their international relations. Representatives of Associate Members to the Health Assembly should be qualified by their TECHNICAL COMPETENCE IN THE FIELD OF HEALTH and should be chosen from the native population. The nature and extent of the rights and obligations of Associate Members shall be determined by the Health Assembly. (https://www.who.int/governance/eb/who_constitution_en.pdf?ua=1)

Benim anladığım Türkçe yorumuna göre, Kuzey Kıbrıs’ın üye olması için bölgedeki (Kuzey Kıbrıs) uluslararası ilişkilerinden sorumlu bir ÜYE VEYA BAŞKA OTORİTE’nin müracaatı ile İlişkili Üye (ASSOCİATED MEMBER) olunabilir.

Aynı tüzük, İlişkili Üyelere nerdeyse TAM Üyelere verilen tüm hakları vermektedir.

Belli ki kuru gürültü, sansasyon ve popülizm bizi üyeliğe götürmeye yetmeyecek.

Geç olsun ama olsun, Kuzey Kıbrıs’ın Uluslarası ilişkilerinde Dünya TARAFINDAN KABUL EDİLEN Otorite, her kim ise gereğini yapar artık diye ümit ediyorum

Bu otorite ister KKTC CB’nin seçilmiş toplum lideri olarak tanımlanan uluslarası kimliği olsun, isterse de tam üye olan Türkiye Cumhuriyeti (Dünya tarafından Kuzey Kıbrıs’taki Üst Yönetim olarak tanımlanmasından dolayı) olsun.

 

KKTC TEMSİLCİLİĞİ-DSÖ MERKEZİ ON DAKİKA

Aslında bu konuyu yazmak çizmek, takip etmek hiç de bana kalmamalıydı.

COVID-19 süresince Kamunun gerekeni yapmadığı eleştirilerine ben de katılıyorum.

Özellikle dış temsilciliklerin bir kutu ilacın tedarikinde bile herhangi bir katkı koyup koymadıklarını da hep sorguluyorum

KKTC Cenevre Temsilciliği, (Route De Pre-Bois 20 Cenevre), DSÖ Merkezinden (Avenue Appia 20. CH-1211 Cenevre) sadece 10 dakika mesafede.

TC Cenevre Konsolosluğu da aynı mesafede!

DSÖ Merkezi, KKTC Cenevre Temsilciliği, TC Cenevre Konsolosluğu birbirine sadece 5er Kilometre mesafede.

YAZIK, ÇOK YAZIK,

Gerekeni yapacağımıza hem KKTC’yi Dünyamız kurumlardan uzak tutuyor hem de Dünya’yı bizi izole ediyor diye Sarayönü ve Ankara’da kuru gürültüye prim veriyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.