1. YAZARLAR

  2. Psikolog Çağla Toklu

  3. Çocuk İstismarı
Psikolog Çağla Toklu

Psikolog Çağla Toklu

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuk İstismarı

A+A-

Çocuk istismarı her toplumda sosyal yara, acı ve en kötüsü de travmatik bir olaydır. İstismarın her türlüsü çocuğa derin yaralar açar. İstismar sadece cinsel değildir. Duygusal istismar, fiziksel istismar ve ihmal etme sadece istismarın çeşitleridir. Duygusal istismar, çocuğu sözel yolla psikolojisini yaralayan bir istismar türüdür. Örnek olarak; bağırma, alay etme, suçlama, utandırma olarak daha da sayabiliriz. Fiziksel istismar, kendisinin düşüp veya çarpması hariç yaralanması fiziksel olarak görülebilir. Örnek olarak; vurma, dövme, tekme atma, boğma vs… Cinsel istismar, çocuğun bir yetişkinle cinsel ilişkiye girmesi olarak özetleyebiliriz. Örneğin; ensest ilişki, oral temas, dokunma gibi saymak mümkün. Son olarak ihmal etme, bu da çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır. Örneğin; ilgisiz bırakma, terk etme, gözetimsiz bırakma olarak tanımlanabilir.

Gün geçtikçe gündemimizden düşmeyen bir konu haline geldi. Çünkü her geçen gün istismar artmaya başladı. Bu olaylar karşısında öfkeliyiz, mutsuzuz, üzgünüz. Tüm bu duygular öylesine normal ki. Çünkü savunmasız bir çocuğa yapılanlar kabul edilir gibi değil. İnsanlık dışı, okurken bile ürperiyoruz.

Neler yapılabilir? Tek çözümün bu olmasa da olabildiğince çocuklarınızı korumaya çalışın. Onları bilgilendirin. Mesela... Çocuk 2-3 yaşlarından itibaren çevreyle daha çok uyum içindedir bu yaştan itibaren ona özel bölgelerini anlatın. Oraya kimsenin dokunamayacağını, kimseye göstermemesi gerektiğini, aksi takdirde gelip size anlatmasını, sizinleyken rahat olup konuşmasını söyleyin. Çocuklarınızı susturmayın, onlara çığlık atmasını öğretin, bunun bir oyun olmadığını da söyleyin. Yabancılarla konuşmamasını, onlardan bir şey istememesini almamasını öğretin. Çocuklarınızı "hadi öp abiyi bakalım, hadi el salla, hadi yanına otur, hadi konuş ismini söyle" gibi ifadelerle onları yönlendirmeyin. Yabancılara karşı arasında bağ oluşturmayın. Bırakın o bir yabancı olarak kalsın. Herkesle samimi olmaması gerektiğini bilsin. Çocuğunuzu iyi gözlemleyin, hal ve tavırlarına bakın, korktuğu birileri var mı ona bakın, devamlı geçmeyen morluklar yaralar var mı ona bakın. Israrla gitmek istemediği yer mi var ona bakın. Bazen de her şeyi onların anlatmasını beklemeyin ebeveyn olarak siz anlayın.

Son olarak bu konuda yapılan birkaç araştırmayı size sunmak istiyorum:

Dünyada günde 5 ten fazla çocuk, çocuk istismarı sebebiyle ölmektedir (United States Government Accountability Office).

Cinsel istismara maruz kalan çocukların %90’ı, faili tanımaktadır (Snyder, Howard, N.).

Çocuk istismarı tüm sosyoekonomik düzeylerde, kültürlerde, eğitim düzeylerinde görülmektedir.

İstismara uğrayan çocukların %30 ileri yaşlarında başkalarını istismar etmektedir(Long – Term Consequences of Child Abuse and Neglect).

21 yaşında olan çocukluğunda istismara uğramış bireylerin %80’ninde psikolojik bir bozukluk tespit edilmektedir (Long – Term Consequences of Child Abuse and Neglect.)

 

SON BULMASI DİLEĞİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.