1. YAZARLAR

  2. Psikolog Emine Durap

  3. Çocuklarda Tırnak Yeme Bozukluğu
Psikolog Emine Durap

Psikolog Emine Durap

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuklarda Tırnak Yeme Bozukluğu

A+A-

Bu bozukluk erkek çocuklarından daha çok kız çocuklarında gözlemlenmektedir. Bu davranışın sebepleri çeşitlilik gösterebilir fakat daha çok duygusal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Tırnak yiyen çocuklarda parmak emme, ağza meteryaller sokma, diş gıcırdama, gibi kaygı sorunu olduğunu gösteren başka bulgularda gözlemlenebilir. Çocuklar çevrelerindeki insanları kendilerini model alırlar. tırnak yeme alışkanlığı çocuğun arkadaşlarıyla oyun oynarken taklit ederek kazandığı bir davranış olabilir. Çocuğun hayatında psikolojik olarak etkileyen olaylar örneğin; anne babanın boşanması, annenin iş hayatına atılması, ilgi ve sevgi eksikliği, sevdiği bir kişinin hastalanması ya da kaybı, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, kardeş kıskançlığı, arkadaş ortamındaki sıkıntılar gibi stres yaratan faktörler tırnak yemeyi daha çok etkiliyor. Eşler arasındaki gerginlikler, anne, babanın aşırıcı baskıcı ve kontrolcü olması, şiddet ve öfke içeren TV programları şiddet içerikli çizgi filmler ve günümüzde çok popüler olmuş bir sürü sosyal medya oyunu vs. korku ve kaygılar bu davranış bozukluğunun oluşmasına neden olabilir.

Dikkat çocuğunuz yeni okula başladıysa tırnak yemeye sebep olan nedenler;

* Başarısız olma korkusu

* Öğretmeden ya da ceza almaktan korkmak

* Çocuğun yaşıtlarıyla olan iletişimdeki sorunları

* Okul ortamında kaygı ve stres yaşamasına neden olan durum arkadaşlarla olan problemler ve başarısız olma kaygısı. Dikkat! Çocuğunuzdan okul konusunda çok fazla beklentide olduğunuzu belli etmeyin.

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI NASIL ENGELLENİR?

Eğer çocuk çevresinde sevgi eksikliği yüzünden tırnak yiyorsa anne babanın çocukla daha sık ve  zaman geçirmesi faydalı olacaktır. Çocuk tırnak yemeye başladığında “elini ağzından çek”, “ bebek gibi davranıyorsun” gibi uyarılar yerine dikkatini onun hoşuna gidecek faaliyetler yaptırarak başka yöne çevirmek etkili olacaktır. Örneğin resim yapmak, oyun hamuru ile oynamasını sağlamak hem çocuğun el becerisini geliştirecek hem de bu alışkanlığı bırakması için etkili bir yöntem olacaktır.

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME DAVRANIŞININ TEDAVİSİ

Tırnak yeme davranışına sebep olan bir diğer sorun özgüven eksikliğidir. Ailenin ya da sosyal çevrenin yapmış olduğu hatalı davranışlar zamanla çocukta özgüven eksikliğine neden olmuş olabilir. Özgüven kaybını iyileştirmenin en iyi yöntemi çocuğu zaman zaman başarılarından dolayı ödüllendirmek, teşvik edici sözler söyleyerek güçlü yönlerini fark etmesini sağlamaktadır. Bunlara rağmen olumlu bir davranış alamıyorsanız bu davranış iyice kalıplaşmadan, erken dönemde kalıcı çözüm bulmak için bir uzmandan destek almakta fayda var.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.