1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. Çocuklarınızı istismardan nasıl koruyabilirsiniz?
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuklarınızı istismardan nasıl koruyabilirsiniz?

A+A-

Bireyler anne baba olduktan sonra çocuklarını sürekli dış tehditlerden  korumaya çalışırlar.Mesela “istismar”.Ama en önemlisi çocuğu kendini koruyacak donanıma getirebilmektir.

PEKİ ÇOCUĞUNUZU İSTİSMARDAN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

1.İYİ DOKUNUŞ KÖTÜ DOKUNUŞ AYIRT ETME:Çocuklara iyi ve kötü dokunuşu ayırt edilmesi için bilgi verilmelidir.İyi dokunuş çocuğa kendini mutlu ve iyi hissettirirken kötü dokunuş çocuğa kendini mutsuz ve suçlu hissettirir.Bu iki dokunuş arasındaki fark anlatılırken vurguya dikkat edilmelidir.Vurgu insan ya da yakınlık üzerinden olmamalıdır.Yani tanıdıpın ve akrabalar üzerinden örnek verilmemelidir.Çünkü bazı hallerde çocuğun kendini yabancılardan koruması yakın çevresinden korumasından  daha kolaydır.İstismarcı genellikle yakın çevreden biridir.

2.SIR SAKLAMA:İstismara uğrayan çocuklar genellikle bunun bir sır olduğunu düşünüp saklamaya çalışırlar.Çocuğunuza nelerin sır olarak saklanıp nelerin saklanmaycağını anlatın.Çocuğunuzun kendini anlatmasına izin verin ve her durumda onların yanında olduğunu hissettirin.Ve çocuğunuza kendisini rahatsız ve tedirgin eden bir sır’ı yakın hissetiği birine anlatması gerektiğini söyleyin.Çocuklar bu konuda genelde yalan söylemezlerler.Onlara inanmak ve güvenmek çok önemlidir.

3.SENİN BEDENİN:Bedeninin ona ait olduğunu o istemediği sürece kimsenin dokunmayacağını anlatın. Bedenine anne baba doktor dısında kimsenin dokunmamasını vurgulayın.

4.YABANCILAR:Çocuğunuza küçük yaştan itibaren tanımadığı kişilerle konuşmaktan kaçınması gerektiğini,onlardan gelen yiyecek ve içeçekleri kabul etmemeleri gerektiği öğretilmelidir.Bu durumlarda yüsek sesle hayır diye bağırmalarının kaçmalarının mümkün olduğunu belirtilmelidir.

5.HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN:Çocuğa hayır demeyi öğretmekten istismardan korumanın etkili yollardan biridir.Böylelikle çocuk kendi seçimlerinin var olduğunu bilir,birey olarak kabul edildiğini anlar.Örneğin “Sarıl bakalım amcaya “ veya “Teyze birkere öpsün” gibi dokunuşlara çocuk hayır diyebileceğini anlar.

6.CİNSEL EĞİTİMLER VERİN:Çoğu istismarın sebebi bilgi eksikliğinden kaynaklanır.Çocuk istismara maruz kaldığınında ne olduğunu anlamadığı için sesini çıkarmayabiliyor.Gerekli bilginin verilmesi önemli rol oynar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.