Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Yazarın Tüm Yazıları >

Depresyonda mıyım?

A+A-

Öncelikle depresyonun tanımından bahsedecek olursak, kişinin, sürekli bir üzüntü halinde olması ve önceden keyif aldığı durumlardan artık zevk alamaması ve haliyle de kişinin, duygu ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Kişi, normal günlük aktivitelerini kısmen veya hiç yerine getiremez hale gelir ve hem fizyolojik hem de psikolojik olarak bu durumdan olumsuz şekilde etkilenir.

Depresyonun Nedenleri

Hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı, menopoz/andropoz durumları, düşük benlik saygısı, kişilik özellikleri (örneğin, kişi veya kişilere çok bağımlı olma, olaylara karşı aşırı kötümser olma... gibi), fiziksel veya cinsel istismara maruz kalma, ölüm veya travmatik olaylar, zor bir ilişki, finansal problemler, kanser, felç, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar, genetik tıbbi geçmişte alkol bağımlılığı, bipolar bozukluk, depresyon veya intihar öyküsünün olması, alkol, sigara ve madde bağımlılığı, lezbiyen, gey, biseksüel veya transseksüel bireylerin toplumda yaşadığı problemler... gibi durumlar depresyon nedenleri arasında gösterilebilir.

Depresyon Belirtileri

Kişide genel üzüntü, mutsuzluk, umutsuzluk, keyifsizlik hali,

Sebepsiz yere ağlama, kendini boşlukta hissetme,

Değersizlik, suçluluk duyguları,

Kaygı, huzursuzluk, konsantre olamama, karar verememe,

Düşünme ve harekette yavaşlama,

Uyku bozuklukları (uyuyamama, aşırı uyuma...),

Beslenme bozuklukları (iştah kaybı, aşırı yeme...),

Fiziksel ağrılar, yorgunluk, unutkanlık,

Sigara, alkol ve madde kullanımı,

Ölüm, intihar düşünceleri veya girişimi,

Hobilere, spora ve / ve ya cinselliğe karşı ilgisizlik, isteksizlik gibi pek çok belirti depresyonun teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Ancak depresyon psikoterapi ve ilaç yardımıyla alanında uzman psikolog ve psikiyatristler tarafından tedavi olunan tıbbi bir hastalıktır. Tedavi süresi ve şekli kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, şiddetli depresyon durumunda hastanede yatmak veya belirtiler düzelene kadar ayaktan tedavi programına katılmak gerekebilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.