Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Duygusal yatırım

A+A-

Psikoloji biriminin en temel açıklamalarından biri ‘’ insan davranışlarını açıklamak ve yordalayabilmek ‘’ olacaktır. Peki, insan davranışları nelerden etkilenir diye sorduğumuzda en temel iki şey akla geliyor. Duygu ve düşüncelerimi. Şimdi temel olarak duygu, düşünce ve davranış nedir bunlara göz atalım. ‘’ Duygu ‘’ kavramının en temel cevabı size ‘’ Şu anda ne hissediyorsun? ‘’ sorusuna verdiğiniz cevaptır. Duygular deneyimlerimizin mihenk taşlarıdır. Diğer insanlarla, doğayla, çevremizle iletişimimize zenginlik ve anlam kadar. Düşünüp, hareket edebildiğimizi fakat hissedemediğimizi hayal edin? Nasıl bir hayatımız olurdu ?
Her gün farklı yollardan geçiyoruz. Farklı düşünceler duygular yaşıyoruz. Her insanın içinde dış dünyayı yorumladığı farklı bir mekanizma var ve bu bizi yaşadığımız hayata itiyor. Her şeyin bir nedeni var ve biz görebildiğimiz yorumlayabildiğimiz kadarıyla yüzleşiyoruz. Kendi kaderimizi kendimiz belirleyip kendimiz o çizgide yol almaya devam ediyoruz. Buna rağmen her birey kendi verdiği kararlardan sorumludur. Kendi amaçlarımızı belirleyip kendi yolumuzu aydınlatıp yaşamımızı doyum aldığımız o güzel enerjiyle devam ettirebilmek için önce kendimize dönebilmemiz ve kendimizle yüzleşmemiz gerekiyor.
İnsan bütüncül bir yaratılışa sahiptir. Bu bütünün içerisinde biyolojik sistem, duygular, düşünce tarzı ve yargılar yer alır. Bu yüzden hayatındaki, fiziksel ya da duygusal olarak var olan herhangi bir eksiklikte veya farklılıkta bunu bütünüyle hissedecektir. Çevrenizdeki kişilere önemsiz geldiği halde sizin canınızı yakan ve derinden hissettiğiniz olayları bir düşünün; aynı şekilde sizin de başkalarına bu şekilde yaklaştığınız zamanları hatırlayın. Bazı sorunlara gülüp geçtiniz, bazıları için ise fazlasıyla üzüldünüz; fakat aynı sorunu bir başkası için yaşadığınızda sizin aksinize bambaşka bir tepki verebilir. Şaşırmayın çünkü her bireyin önemsediği ve önemsemediği konular farklılık gösterir.
 Bunun sebebi yapılan duygusal yatırımlarla ilgilidir. Neyi hayatımızın odak noktası yapıp yapmadığımız, tercihlerimiz, en sevdiklerimiz…
 İşte tüm bunlar bütünümüzü iyi veya kötü hissettiren unsurlar olarak hayatımızda yer alır. İçimizdeki yaşam enerjisini tek bir yere aktarırsak, aktardığımız o kaynak bir şekilde hayatımızdan gittiğinde sanki büyük bir iflas yaşamış gibi hisseder ve tutunacak bir neden bulamayabiliriz. Bu sebeple duygusal yatırımı doğru şekilde paylaştırmalıyız.
Örneğin, hayatımızda sadece işimize veya partnerimize duygusal yatırım yapmak yerine farklı yatırım seçeneklerini de değerlendirmeliyiz.
Örneğin;
Hobilerimiz
Arkadaşlarımız
Sosyal Projeler
Kişisel Gelişimimiz
Yeteneklerimiz gibi farklı seçenekleri de unutmamalıyız.
Çevrenize karşı bencil olmamaya çalışırken, kendinize karşı bencillik yapmamaya özen gösterin.
Sevgilerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.