1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Enflasyon hakkında
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Enflasyon hakkında

A+A-

Bir ekonomistimiz. Asgari ücrete zam yapacağınıza fiyat artışlarını durduralım demiş.

Bizi yönetenlerde bu kabiliyet var mı bir ona bakalım.

Ocak 2022 ile Ocak 2023 arasındaki bir yıllık kur artışı ortalama % 22 dolayında

Ülkemize tüm ithalat (Türkiye da dâhil)döviz üzerinden yapıldığına göre marketlerde ve diğer satış yapılan yerlerde etiketler döviz bazında etiketlenseydi fiyatlar en amiyane değerlendirme ile % 22 artacaktı.

Hâlbuki bütün fiyatlar neredeyse  % 120 civarında zamlandı bu da enflasyonu o oranda kamçıladı.

Demek ki eğer bizim Hükümetimiz zamanında fiyat kontrol mekanizması oluştursa ve ya yıllar öncesinde olduğu gibi Ticaret Dairesi ve Belediyeler ile birlikte piyasada oluşmuş olan kontrol mekanizmasını sürdürebilse vatandaş her gün böylesi zamlarla karşılaşmayacak ve enflasyon da bu kadar yüksek olmayacak.

Maliyetlerinin çok çok üzerinde fahiş fiyatlarla satış yapan tüccar ve paraketeciler saptanıp cezaya tabi tutulsa yıllar önce böylesi durumda kazan sağlayanlar için düzenlenen resen vergi uygulaması küçük esnaf yerine Bilanço ile vergi beyan eden şirketlerin uygulamasına son verilse.(Yani bilanço ile yapılan bildirimler incelense)yasaya uymayanlara resen vergi müeyyidesi uygulansa böylesi fiyat anarşisi da önlenmiş ve Devlet maliyesi da güçlenerek ekonomik kalkınma sağlamış olacaktı.

Bir zamanlar bir şahsa ait şirketlerin vergi kayıtlarına ulaştım.(Maliyenin açıkladığı vergilerden) Bu şahıs 10 yıl hiçbir şirketi için vergi vermedi ama Maliye bakanlığı da nu konuda hiçbir işlem yapmadı. Ben iki ay bütçemde açık versen kemer sıkmakla 6 ay ancak dengelerim. Adam 10 yıl zarar ediyor bütün şirketleri ayakta.

İşte bizim Hükümetlerin acınacak durumu.

Siz hep sandığı düşünür ve göreviniz sırasında zengini daha fazla zengin yapmayı düşünürseniz ülkeyi bu hale getirirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.