1. YAZARLAR

  2. Psikolog Muhammed Ertuğrul KILIÇ

  3. Eş seçimi nasıl olmalı nelere dikkat edilmeli?
Psikolog Muhammed Ertuğrul KILIÇ

Psikolog Muhammed Ertuğrul KILIÇ

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Eş seçimi nasıl olmalı nelere dikkat edilmeli?

A+A-

Erken yaşlarda fiziksel beğeni, aşk gibi kavramlara bağlı olarak yapılan eş seçimi beğeni ve çekicilik gibi özelliklerin iyi ve uzun süreli bir evlilik için yeterli olduğu düşünülüyor ki bunun doğru olduğunu söylemek bir hayli güç. Daha ileri ki yaşlarda yapılan eş seçiminde ise kişiler, kendilerinin ve bir ilişkiden beklentilerinin daha net farkında olmaları durumunda daha sağlıklı kararlar verebiliyor. Bu hususta dikkat etmemiz gereken en önemli başlıklardan biri ise;

Eş seçimine kendimizi tanıyarak başlamamızdır.

Eş seçimi kişilerin etkileşimlerine dayanır. Dolayısıyla taraflar iyi bir eş nitelikleri yönünden önce kendilerini değerlendirmelidirler.  

Eş seçiminin başarılı olması için taraflar evlilikten olan beklentisini, amacını çok iyi saptaması, beklenti düzeyinin gerçekçi olup olmadığının farkında olması gerekir. Kendi özelliklerine en çok uyan, ortak yönleri çok olan kişileri ayırt etmesi, bu tür evliliklerde çıkabilecek sorunlara da gerçekçi bir yaklaşımla çözüm yolu bulmak haliyle daha kolay bir hal alıyor. Bu durumlar çoğaldıkça ve benzerlik ne kadar fazla ise evlilikte mutluluk oranının artması bir o kadar kaçınılmaz oluyor. Peki benzerliklerimizi nasıl saptayabiliriz;

Eş seçiminde gözlem ve tartışmalar

  1. Alışkanlıklarınızda dengeli bir benzerlik var mı?
  2. Geleceğe yönelik amaçlarınız ve onlara ulaşma yol ve çabalarınızda bir benzerlik var mı?
  3. Ailelerinizin birbirine benzeyen ve ayrılan yönleri nelerdir?
  4. Çatışmaya neden olan konularda iki tarafta çözüm odaklı mı?
  5. Fiziksel yapı, zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluk, beden ve ruh sağlığı yönünden birbirinize uygun musunuz?
  6. Ailede kadın-erkek rolleri ve cinsel ilişkiler hususundaki düşünceleriniz uyuyor mu?
  7. Genel insan ve çevre ilişkileri, arkadaş edinme ve arkadaşlığı sürdürmek ile ilgili sosyal değer ve görünüşlerinizde dengeli bir tutum ve benzerlik var mıdır?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, birbirinizi tanımanıza, bireysel toplumsal kültürel ve sosyal değerler yönünden olan tercihinizi, geleceğe yönelik düşüncelerinizi, tercihlerinizi, aile içi ve çevre ile olan ilişkilere yönelik değer yargılarınızı ortaya koymanıza yardım edecektir. Mutlu ve dengeli bir evlilik için bu konulardaki “benzerlik” oranı evlenecek kişilerin uygunluğu sorusuna verilecek cevabı kolaylaştıracaktır.

Psikolog Ertuğrul KILIÇ

Eposta: psikologertugrul@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.