Psikolog Tugay Fatmaoğulları

Psikolog Tugay Fatmaoğulları

Yazarın Tüm Yazıları >

Flört Şiddeti

A+A-

Flört şiddeti;  flört ilişkisinde partnere karşı, acı verici, yaralayıcı fiziksel veya psikolojik güç ve tehdit kullanımını içeren söz, mimik ve davranışların tümü olarak tanımlanır. Flört şiddeti belli davranış biçimlerinin tekrar edilmesiyle tanımlanır. Flört şiddeti, yakın partner şiddetinin bir alt tipi olup evli olmayan kişiler arasında görülmektedir.

Flört Şiddetinin Türleri

Fiziksel flört şiddeti; fiziksel şiddet ve zorlamaya dayalı temas içeren tokatlamak, itmek, yumruklamak gibi davranışlardır.

Psikolojik flört şiddeti; utandırma amaçlı isim takma, alay etme ya da aile ve arkadaşlarla görüşmesine engel olma şeklinde fiziksel olmayan ancak ruhsal olarak yaralayıcı davranışları içermektedir.

Cinsel flört şiddeti; kişinin cinsel bir davranış için zorlanması. Kişinin istemediği halde öpmesi ve dokunması ve ya cinsel birliktelik sırasında, öncesinde veya sonrasında sana karşı küçümseyici ve kaba bir tutum sergilemesi vermemesi cinsel şiddet örnekleridir.

Israrlı takip; fiziksel ve ya sanal yollarla seni sürekli izlemesi, takip etmesi ve korku uyandıracak şekilde ısrarlı ve sistematik şiddet uygulamak.

Sanal şiddet; teknolojik araçlarla kişiyi kontrol etmek için kullanması, bu araçlar aracılığıyla tehdit etmesidir. Sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesi ve kontrol etmesi, sosyal medyada kimlerle arkadaş olabileceğine karar vermesi, sık sık araması resim ya da video göndermek için seni zorlaması, telefonunu veya bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması ve hızlı bir yanıt beklemesi sanal şiddet örnekleridir. 

Sosyal flört şiddeti; Kişiyi sosyal ilişkilerinde kısıtlaması, kontrol etmesi ve senin sosyal çevrenden soyutlanmana, yalnızlaşmana neden olacak şekilde davranmasıdır.

Flört Şiddetinin Sağlık Üzerinde Etkileri

Flört şiddetinin sağlık üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler kısa ya da uzun dönem etkiler olarak değerlendirilebilir. Kısa dönem etkiler yaralanma gibi etkiler iken uzun dönem etkiler daha geniş kapsamlıdır. Flört şiddetinin neden olduğu psikososyal sorunlardan bazıları kaygı ve depresyondur. Ayrıca olumsuz duygusal durumlar ve zihinsel sağlık ile ilişkili öfke durumları da flört şiddeti ile ilişkili sorunlar içerisinde yer almaktadır. Yaşanan flört şiddeti bireylerin özgüveninin azalmasına neden olmaktadır. Şiddetli bir ilişki içerisinde yer alan gençler şiddetin sonuçları ile baş edebilmek için alkol ve madde kullanımına yönelebilir ve bu durum kişinin sağlığı üzerinde çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Flört Şiddetine Maruz Kalıyorsak Ne Yapmalıyız?

Öncelikle herkes şiddete maruz kalmak zorunda olmadığını ve şiddetle mücadele etmesi gerektiğini bilmeli. Şiddet asla normalleştirilmemeli ve üstü örtülmemeli. Şiddet uygulayan tarafın, bu davranışını şiddet olarak görüp görmediği tespit edilmelidir. Kabul etmediğiniz davranışları açıkça karşı tarafa söyleyebilir, bunlardan rahatsız olduğunuzu belirtip sonrasında ne olacağını gözlemleyebilirsiniz. Eğer devam ediyor ve şiddetin dozu artıyorsa ilişkinin sizin için tehlikeli olmaya başladığını anlayabilirsiniz. Şiddet normal bir davranış değildir. Aklından “bunu hak ettim”, “herkesin sevgilisi böyle davranıyor” gibi düşünceler geçebilir. Kendinizden şüphe etmeyin. Unutmayın ki haklı şiddet yoktur! Güvenli ve eşit bir ilişki kurmak için kurallar koyarak sınırlarınızı koruyabilirsiniz. Sevgiliniz şiddeti bir problem olarak görmüyorsa ve şiddeti durdurmak için herhangi bir adım atmıyorsa, ilişkiden uzaklaşmalısınız. Eğer ki durdurmazsa, şiddet artarak devam edecektir. Kendini korumalı ve ilişkiden çıkmalısınız. Yakın gördüğünüz, seni yargılamayacağını düşündüğünüz bir yetişkinden yardım isteyebilirsiniz. Yaşadıklarını paylaşmak ve konuşmak sizi güçlendirecektir.

Unutmayın şiddet varsa, sevgi yoktur. 

Psikolog Tugay Fatmaoğulları

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.