Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog Asena Öztürk

Uzman Klinik Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Hayır diyebilmenin gücü

A+A-

Hayır‼ Diyemediğiniz için kaç tabak fazla yediniz tok olduğunuz halde,ne kadar angarya iş yaptınız,kaç düğüne,güne, toplantılara katıldınız? Kaç dakika,saat belki gün verdiniz kendi yaşamınızdan? Hayır sihirli kelimelerin başında gelir. Çiğ tavuk hatır için yenmez “hayır pişirirsen yerim” demeyi öğrenmeliyiz. Daha fazla sevmediğiniz işleri yapmadan hayır demeyi başarın.
Hayır Demek / Diyememek!
Hem mesleki kimliğimle hem bireysel olarak söylemek isterim ki, toplumumuzda, kişiler arası sınır ne yazık ki mevcut değil. Bunu bilmeyen kişilerin aksine bilen/ihtiyaç duyan fakat sosyal çevresi tarafından "uyumsuz " olarak nitelendirilme kaygısından dolayı sınır koymaktan kaçınan insan sayısı daha fazla.
Yazmaktan korkuyoruz sanki, istemekten, koşulsuzca sevmekten, hayal kurmaktan, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmekten hep çekiniyoruz.Bir kere denesek ve vazgeçmeden hep istediklerimizi yazsak, resmetsek sonra da yaşasak nasıl güzel olur.  Hep zamana karşı, birilerine karşı, duygularımıza karşı yenilmekten çekiniyoruz. Korumaya ve yönetmeye çalışıyoruz. Serbest bırakamıyoruz kendimizi ve diğerlerini.

Belkide böyle öğrettiler bize ? Dur, dikkat et, düşersin, aldanırsın, kazıklanırsın, sınıfta kalırsın, sevilmezsin, kabul görmezsin, yapamazsın. Bu listeyi uzatabiliriz.

Şimdi kendiniz için bir şey isteyin desem? Aklınızdan neler geçti?
İsteyebildiniz mi? Yoksa “Ne isteyeceğimi bilmiyorum” mu dediniz? Belki de “İstemesine istiyorum ama olmaz ki” dediniz. Ve belki de, daha bir şey isteyemeden, aklınıza hemen engelleriniz geldi.,
İnsan kendi sınırlarını aştıkça gelişme gösterir… dünyası, vizyonu genişler;hayatında değişiklikler yaşamaya başlar. Bırak sınırların aşılsın biraz, kendine çizdiğin o koyu,katı çizgileri biraz esnet rahatla. ‘’ Hayır ‘’ diyebilmek özgürlüktür . Doğru ifadeler bizi özgürlüğe kavuşturur. Karşımızdaki kişiye bizden bir şey istediğinde, ısrar fırsatı tanımadan “hayır” ifadelerimizi net ve anlaşılır bir şekilde açıklamak bize hayır diyebilme özgürlüğümüzü kazandırabilir. . Kırmayacak, hırpalamayacak ve birbirimizi yormayacak kalıplar üretip hayır diyebildiğimizde doğru iletişimi kurmuş olacağız. .

Bu aşamada ifadelerimizde hayır sözcüğünün ya da istemiyorum sözcüğünün yer almasını önemsiyorum. .Aynı zamanda bize “hayır” denildiğinde ısrar etmememizin karşı tarafa saygılarımızı ileteceğini düşünüyorum.

Hayır diyemediğiniz, size iyi ya da kötü bir deneyim yaşatan ilgili anıları bir düşünün.
Hayır deseydin sonuçlar farklı olur muydu?
Tüm sınırlarınızı teker teker aşmanız dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.