1. YAZARLAR

  2. Klinik Psikolog Berrak Yörük

  3. Korona sonrasında okula uyum süreci başa dönebilir
Klinik Psikolog Berrak Yörük

Klinik Psikolog Berrak Yörük

Yazarın Tüm Yazıları >

Korona sonrasında okula uyum süreci başa dönebilir

A+A-

Korona sonrasında okula adaptasyon sorunu özellikle yaş grubu küçük öğrencilerde daha sık gözlemlenebilecektir. Bu süreci geçirmiş olabilirsiniz çocuğunuz korona sürecinde okulu çok özlediğinden de bahsetmiş olabilir ancak bu uyum sürecinin tekrarlanmayacağı anlamına gelmiyor.

İlk süreci nasıl atlattınız doğru yanlış kendinizi ebeveyn olarak gözlemdiniz. Şimdi yeniden sabırla ve kararlılıkla yepyeni bir dönem.

Okulda Çocukla Geçirdiğiniz Her Artı Bir Dakika Uyum Sürecine Eksi Bir Dakikadır

Çocuğunuzun öğretmenlerine güvenin. Güven duyduğunuzu çocuğunuz dile getirmeseniz dahi hissedecektir.

Kararlı ve tutarlı davrandığınızı çocuğunuzun her gördüğü dakika işiniz kolaylaşacaktır. Çünkü çocuğunuz doğru olanı değerlendiremez ve kendi ile ilgili karar alamaz. Sizin onun için aldığınız kararları benimsemeniz faydalı olacaktır.

Uyum Sürecini Kimler Etkiler

Okula uyum sürecini çocuğunuzun öğretmenleri , sınıf arkadaşlarıyla ilişkileri ve ebeveyn tutumları olumlu veya olumsuz etkileyebilir.

Çocuğunuzun öğretmenleri,sınıf arkadaşlarıyla ilişkileri ve ebeveyn tutumlarının olumlu yönde etkilemesi okula uyum sürecini hızlandırır.

Anaokulunda Kaygı Problemi

Özellikle anaokulu sürecinde daha sık karşılaşılan bir durumdur kaygı problemi. Bu problemin oluşmaması için çocuğun okula başında ebeveynin yada ebeveynlerin çocuğun sınıf öğretmeni ve varsa rehber öğretmeni veya okul psikoloğuyla yakın bir iletişimde bulunması ve gerçekçi bir bilgi akışında olmalarında yarar vardır.

Anaokuluna Adaptasyon Sürecinde Ebeveynlere Öneriler

  • Gideceği ortam ile ilgili çocuğunuza açıklama yağın ve mutlaka okulu tanıtın
  • Ebeveyn olarak okulda kalacağı zamanla ilgili mutlaka konuşun. Zaman algısı olmayabilir ama örneğin öğle yemeğini yedikten sonra seni almaya geleceğim gibi bir açıklama yapıp sonrasında mutlaka bu zaman diliminde çocuğunuzu okuldan almanızı öneririm. Çünkü aksi takdirde size olan güveni sarsılacak ve ertesi gün sürecin başına döndüğünüz bir sabaha uyanabilirsiniz.
  • Okula birlikte gittiği ebeveyniyle ayrılma sorunu yaşıyorsa diğer ebeveyni okula götürmeli veya bu sürece destek verecek ayrılık kaygısı yaşamayacağı bir yakını tercih edilebilir.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.