1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Burçin Kesici

  3. İnsan kişiliği değişir mi?
Uzman Psikolog Burçin Kesici

Uzman Psikolog Burçin Kesici

Yazarın Tüm Yazıları >

İnsan kişiliği değişir mi?

A+A-

Sizde anne ve babanızın yanında başka, arkadaş ve dost ortamlarınızda bambaşka kişiliğe mi bürünüyorsunuz? O zaman yalnız değilsiniz diyebilirim. Toplumda birçok birey bunu yaşamaktadır. Bireyin sahip olduğu ve hayatı boyunca kullana geldiği temel duygu, düşünce ve davranışlar kişilik olarak adlandırılır. Her insanın zorluklar karşısında takındığı belli davranışlar ve savunma mekanizmaları vardır. Bunlar kişilik yapısının özelliklerini oluşturur. Bazı ortamlarda bulunan insanların yanında inanılmaz rahat ve dışa dönük olurken; diğer yandan bazı ortamlarda ve insanların yanında tam tersi inanılmaz içe kapanık olabilirsiniz. Bazı insanlar içki içtikten sonra konuşkan bazıları ise suskun olur. Genç bireylerimiz Anne ve Baba’larının yanında kendilerini baskı altında hissettikleri için kendilerini bambaşka ve ebeveynlerinin onayladığı bir kişilik içinde gösterirler. Arkadaş çevrelerinde ise tamamen rahat ve bağımsız bir tutum içindedirler. İnsanlar iki ayrı ortamda birbirine tamamen zıt kişiliklere sahip olabilirler.

İçinizden kaç tane siz çıkar? Hiç düşündünüz mü?

İnsanlar sahip oldukları özellikler,dinamikler ve savunma mekanizmalarının farkında değillerdir.Bu nedenle kişiliklerinde ki olumsuz yönlerden şikayetçi olmazlar.Ve değişmek istemezler.Eski çağlarda kullanılan “Can çıkar huy çıkmaz ”sözünü ele aldığımızda; İnsan davranışlarının ve kişiliklerinin asla değişmeyeceği öne sürülmüştür.. Fakat son yüzyıllarda Psikiyatri ve Psikoloji alanında baş döndürücü atılım ve gelişmelerin ardında kişiliğin kısmen bile olsa değişebileceğine dair çalışmalar yapılmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum